Volvo Cars обмисля да започне производство на най-продаваните си SUV модели, за да избегне вносните мита в САЩ, заяви главният изпълнителен директор Хакан Самюелсън пред Reuters. Компанията вече е решила да премести производството на XC60 за щатския пазар в Европа от Китай, за да избегне митата върху вноса от Поднебесната империя, заяви той.

Volvo бе придобива от Geely през 2010 г. Компанията записва четири поредни години на рекордни продажби, а за второто тримесечие на 2018 г. отчита 29 процента увеличение на оперативната печалба. Приходите са се повишили с 40% до $337 милиона.

Компанията-майка вече е наела Citigroup, Goldman Sachs и Morgan Stanley, за да подготвят Volvo за листване на борсата. Очаква се то да постави оценка на производителя между $16 милиарда и $30 милиарда.

Volvo има завод и в САЩ, но от него излизат само седаните S60, а американците все повече залагат на SUV моделите. От компанията не коментират какъв ход предвиждат, ако президентът Доналд Тръмп въведе и 25% мито върху вноса на автомобили от Европа.