Вагоноремонтният завод в Карлово е вече притежание на националната германска железопътна компания Deutsche Bahn. След месеци подготовка, сделката най-накрая е финализирана през изминалата седмица, пише Marica.bg

В плановете на новия собственик на карловското предприятие, известно като ВРЗ, влизат възобновяване на производството на товарни вагони и ремонтирането на вече експлоатирани такива. В по-разширените намерения на германската компания влизат и поправката, както и поддръжката на локомотиви.

Очаква се работната дейност в завода да стартира през септември, като първо ще бъдат наети 70 човека. През следващите 18 месеца планът е предприятието да назначи общо 300 служители.

Възстановяването на ВРЗ би било сериозен стимул за регионалната икономика. Покупката на предприятието от германската държавна компания е една от най-големите инвестиции за региона през последните няколко години.

Вагоноремонтният завод е създаден през 1964 година, като клон на Железопътен завод София на площадката на бившето локомотивно депо в Карлово. Първоначално в предприятието се е ремонтирала железопътна техника и са се произвеждали резервни части. От 2007 година в него започват да се произвеждат нови вагони за превоз на товари.

След повече от две години, борейки се с непрестанни финансови проблеми, през 2015 година ВРЗ е обявено в несъстоятелност. Оттогава заводът е собственост на банката, към която е натрупал дълга си.