Европейската комисия обяви налагането на глоби на две американски биотехнологични компании - Illumina и Grail, съобщават информационните агенции. Причината за наказанието е сключване на сделка за сливане, преди да получат разрешение от регулатора.

В крайна сметка Ilumina беше глобена с максимално възможните 10% от годишния си оборот - 432 милиона евро, което е рекордна глоба, издадена от Европейската комисия за подобно нарушение. Grail, от своя страна, е глобена със символични 1000 евро.

Първоначално Grail беше подразделение на самата Illumina, което беше отделено в независима компания през 2017 г., за да набира средства от инвеститори. Няколко години по-късно ръководството на Illumina решава да си върне контрола върху предишното подразделение.

КЗК глоби с 1,6 милиона лева български търговец на електроуредите Miele заради установени нарушения

1,6 милиона лева глоба за български търговец на едни от най-скъпите електроуреди, продавани в страната

Какви са установените нарушения?

Ilumina обяви покупката на Grail, която разработва системи за ранно откриване на рак, през септември 2020 година. Сделката възлиза на 8 милиарда долара.

През юли 2021 г. Европейската комисия започна разследване на условията на сделката и възможното й въздействие върху свободата на конкуренцията на европейския пазар.

Според законодателството на ЕС компаниите, чиято сделка се проверява от регулатора, нямат право да я затворят, докато не приключи разследването. Въпреки това още през август същата година Illumina и Grail обявиха приключването на сделката.

В изявление на Европейската комисия се казва, че американските компании умишлено са нарушили европейското законодателство.

По-специално, според регулатора, ръководството на Illumina е претеглило възможната печалба от получаването на контрол върху Grail и възможния размер на глобата за незаконно приключване на транзакцията и е нарушило закона.

Grail, от своя страна, взе активно участие в нарушаването на нормите на европейското право, но регулаторът реши да се ограничи до символичен размер на глоба, тъй като това е първият път, когато ЕК наказва целевата компания за сделка по сливане.

ЕС иска да глоби Meta с над $400 милиона

ЕС иска да глоби Meta с над $400 милиона

Заради нарушения на Закона за личните данни