Правителството на Гърция е взело решение да отмени продажбата на пристанището в Александруполис.

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви в телевизионно интервю, че геополитическите събития през последните месеци са променили стратегическото значение на това пристанище за държавата, и тя вече няма вече намерение да се разделя с 67% от акциите му, както се предвиждаше.

Четирима кандидати за сделката бяха класирани миналата година за финалния етап на търга,като два конгломерата подадоха този септември оферти.

Както отбелязва Reuters, Александруполис се превръща във важна точка за търговията с втечнен природен газ в Източна Европа. При това пристанището е част от маршрутите за доставка на военна екипировка на НАТО за източния фланг, през България и Румъния.

Ще припомним, че в началото на май, официaлнo cтapтиpa cтpoитeлcтвoтo нa тepминaлa зa втeчнeн гaз ĸpaй гpъцĸия гpaд Aлeĸcaндpyпoлиc. Πpeз нoвoтo cъopъжeниe Eвpoпa щe мoжe дa пoлyчaвa гaз oт paзлични изтoчници, a ocнoвни дocтaвчици ce oчaĸвa дa бъдaт CAЩ и Kaтap. Смята се, че пpoeĸтът e oт cтpaтeгичecĸo знaчeниe зa cтpaнaтa ни и зa Eвpoпa ĸaтo цялo.

Стартира строителството на терминала за втечнен газ край Александруполис

Стартира строителството на терминала за втечнен газ край Александруполис

Сред резервиралите капацитет е и "Булгаргаз"