Официално стартира строителството на терминала за втечнен газ край гръцкия град Александруполис. Премиерът Кирил Петков ще участва в церемония, която дава старт на практическото осъществяване на проекта.

На нея ще присъстват и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, както и президентът на Сърбия Александър Вучич. Домакин на събитието е гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, съобщи БНР.

По план газовото съоръжение ще е входна точка за синьо гориво на страната ни, както и за двете ни западни съседки.

Терминалът при Александруполис е плаващо съоръжение за съхранение и регазификация с капацитет над 6 млрд. куб. метра годишно и 170 000 куб. м газ за съхранение.

Сред резервиралите капацитет е и "Булгаргаз" - с 500 млн. куб. метра газ годишно. За сравнение, годишното потребление на газ на страната ни е около 3 млрд. куб. метра.

През новото съоръжение Европа ще може да получава газ от различни източници, а основни доставчици се очаква да бъдат САЩ и Катар.

В настоящата енергийна криза, свързана с войната в Украйна и прекъсването на доставките за някои държави от страна на "Газпром", проектът е от стратегическо значение за страната ни и за Европа като цяло.

Премиерът Кирил Петков вече говори за общ регионален пазар, който да намали цената на синьото гориво, когато се закупуват обеми общо за страните.

Специално за България приоритетен е интерконекторът с Гърция, който се очаква да бъде завършен през юни, а до есента през него би трябвало да тръгне азерски природен газ на по-ниски цени.

Северна Македония резервира мощности от гръцкия LNG Александруполис

Северна Македония резервира мощности от гръцкия LNG Александруполис

Инвестицията ще доведе до откриването на втори маршрут за доставки на втечнен природен газ