Германският IT гигант SAP е придобил Park Lane Office Center в София през изминалата седмица в най-голямата офис сделка в България за тази година, съобщиха от компанията. Стойността на сделката не се съобщава.

Park Lane Office Center е сред най-новите и модерни офис площи в столицата. Сградата се намира в кв. "Хладилника", в близост до метростанция и големи булеварди. Проектът е дело на Park Lane Developments, част от AG Capital, която е широко позната с Polygraphia Office Center и редица други проекти в областта на инвестициите, управлението и продажбата на имоти.

Сградата, намираща се в близост до мол Paradise Center и най-голямата частна болница у нас, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, може да приюти до 2 500 служители. Общата застроена площ ще бъде 35 000 кв. м с етажна плоча 2 200 кв. м., от които 1 913 кв. м. използваема офис площ. Проектът позволява разделянето на етажите на четири, но идеята е да могат да бъдат приети компании с по-голям брой служители.

Модерната офис сграда ще разполага и с две подземни нива, където ще има около 400 паркоместа за автомобили, зарядни за електромобили, специални места за велосипеди и дори бани за тези, избрали да дойдат на работа на две гуми. Стойността на проекта бе около €30 милиона.

SAP Labs, развойният център на германският гигант, ще премести всичките си около 1 250 служители в новата си сграда. Очаква се това да се случи до края на 2022 г. Към момента компанията разполага с три офиса на различни локации в София.

От малък офис за 60 души до партньор за огромни индустрии: Историята на развойния център на SAP в България

От малък офис за 60 души до партньор за огромни индустрии: Историята на развойния център на SAP в България

За малко повече от 20 години екипът на компанията у нас е нараснал 20 пъти

"Работните пространства в сградата ще бъдат проектирани спрямо новата концепция за гъвкава работа (Flex work), на която SAP залага за в бъдеще. Това е модел, който включва комбинация на работа и от офиса, и отдалечено, базиран на взаимно доверие. Така ще може да се постигне оптималният баланс между работа и личен живот, а това ще позволи на служителите да дават най-доброто от себе си. Офисите следва да осигурят максимално добри възможности за съвместна работа и креативност", посочват от компанията.

"Нашият развоен център е ключов за стратегията на SAP. Ние сме осмият по големина в глобалната мрежа на компанията и през изминалата 2020 г. екипите ни се увеличиха с над 15%", казва Радослав Николов, изпълнителен директор на SAP Labs България, развойното звено на немския софтуерен гигант. "През тази година разкрихме над 300 нови позиции за софтуерни специалисти и продължаваме разширяването на компанията. Все повечето отговорности, които получаваме, както и доверието в нашата локация, което SAP демонстрира, се затвърждават с инвестицията в собствена офис сграда в София", допълва той.

"Вече повече от 20 години SAP има ключова роля на пазара в България. Днес SAP България е лидер сред мултинационалните IT компании, които инвестират у нас. Компанията инвестира в развитие на технологичния пазар, в разработване на иновации и в обучение на кадри, в дългосрочни устойчиви проекти и в "зелена" икономика. Инвестицията в закупуването на офис сграда е естествена стъпка в развитието на компанията в страната ни. Целта ни е до 2030 г. да имаме нулев въглероден отпечатък. Убеден съм, че тази инвестиция е и още една крачка към разгръщането на потенциала на нашите колеги. Пространствата в офис център Парк Лейн са оптималната среда, в която всеки ще може да се адаптира към новата концепция за гъвкав модел на работа. В резултат на усилията ни предлагаме на клиентите си най-доброто обслужване чрез устойчиви екосъобразни бизнес практики", коментира Радомир Миланов, изпълнителен директор на SAP България.

В края на 2020 г. компаниите от групата на Allianz в България подписаха договор с Park Lane Office Center за площ от 6 000 кв. м и наемен период от 10 години, като той ще продължи да бъде изпълняван.

Най-голямата офис сделка за 2020 г.: Allianz събира българските си компании в Park Lane Office Center

Най-голямата офис сделка за 2020 г.: Allianz събира българските си компании в Park Lane Office Center

Очаква се сградата в столичния квартал "Хладилника" да бъде завършена в средата на 2021 г.