Един европейски гигант в софтуерния бизнес вече няколко десетилетия е ключов партньор за лидерите в различни индустрии в световен мащаб. SAP обезпечава технологично и предлага бизнес софтуерни решения за корпорации, доставящи близо 80% от храните в света и над 80 на сто от медицинското оборудване и консумативи в глобален мащаб. В сърцето на компанията стоят 20 развойни центъра, един от които се намира в София.

Всъщност, SAP и SAP Labs България, развойният център на компанията, ситуиран у нас, са сред пионерите в ИТ индустрията в България. Компанията има над 20-годишна история в България. Развойното звено е основано през 2000 година, като започва с около 60 служители в офиса си. За 21 години SAP Labs България увеличава близо 20 пъти екипа си и днес е един от големите работодатели в технологичния сектор у нас.

"Към момента екипът на SAP Labs България наброява над 1100 специалисти. България се превърна в стратегически развоен център за SAP и имаме важен принос за разработката, поддръжката и оперирането на ключови аспекти от продуктовото портфолио на компанията. Това важи, както за решенията, традиционно инсталирани при клиента, така и за тези, които предоставяме в облака", посочва Явор Петков, който е старши мениджър в SAP Labs България.

Екип, който работи с най-големите компании у нас и в световен мащаб

Развойният център у нас отговаря за разработването на различни софтуерни решения и компоненти за бизнес технологичната платформа на SAP. Тя, от своя страна, осигурява обезпечение на различни бизнес процеси, включително сигурност на достъпа и данните, възможности за посрещане и обработка на върхово натоварване, управление на данните и други. Заедно с това SAP Labs България се занимава още с разработване на потребителски приложения.

Снимка 536120

Източник: SAP Labs България

Явор Петков работи в SAP от 20 години. Той е старши мениджър в компанията и ръководи организация с фокус върху облачни технологии, ефективност, надеждност и непрекъсваемост на бизнес процесите. В професионалния си път е минал през различни роли, започвайки от младши програмист и израствайки до ръководния екип на компанията. Явор е завършил "Компютърни системи и технологии" в ТУ-София, а след това и MBA с фокус "Управление на човешки ресурси" в Нов български университет.

Компанията работи и в посока осигуряване и опериране на облачни услуги. Началото на това звено е поставено преди 4 години с експериментален екип от петима специалисти, а днес заетите в него са повече от 150 души.

От развойния център у нас се обслужват клиенти и партньори на SAP в цял свят, както и много от лидерите на българския пазар. "Посочете произволна голяма компания, локална или глобална - с голяма вероятност ние работим с нея. 78% от храната в света се произвежда от клиенти на SAP, както и 82% от медицинските консумативи", обяснява Петков.

От 60 до над 1100 служители за 2 десетилетия

Началото на SAP Labs България се поставя преди 21 години. Тогава SAP придобива част от фирма, дъщерна на "Просист", която се занимава с разработката на Java сървър. Това е важна стъпка от стратегията на европейския лидер да отвори платформата си за други програмни езици извън разработения от нея ABAP.

"В началото работехме от един офис в квартал "Овча купел", който беше твърде малък, за да побере целия екип. Затова бяхме наели още 2-3 апартамента в района. Тогава всички разработвахме един продукт, познавахме се до един и бяхме на приблизително на една и съща възраст - повечето студенти. От първоначалното ядро от малко над 110 души след първата година в България, поне половината още работят с нас", казва Явор Петков.

Днес компанията разполага с 4 отделни бизнес сгради в София. А по думите на Петков една от важните промени за изминалите 2 десетилетия от стъпването на SAP в страната е добавянето на много експертиза и професионализъм към първоначалния младежки ентусиазъм и енергия. "Успяхме да запазим този дух на подкрепа, взаимопомощ и убедеността, че сме в една лодка и гребем в една и съща посока", убеден е Петков.

"Така, започвайки с екип от 60 души и доказвайки се като професионалисти, привлякохме още и още инвестиции. В момента в SAP Labs България разполагаме с абсолютно всички компоненти и софтуерни услуги за изграждането на една напълно функционална платформа за разработка на приложения, като поддържаме различни програмни езици като JavaScript, Python, Go, Java...", обобщава той.

Когато се окажете подготвени за 2020-а

Пролетта на миналата година донесе промяна в разбирания и начина за работа на всички компании навсякъде по света. Заради естеството на дейността си SAP Labs България се оказват подготвени за този сценарий и успяват бързо да "превключат" към новия модел на работа.

"Ежедневно комуникираме с колеги и партньори от цял свят. С преминаването към облачните технологии наша отговорност е приложенията на клиентите ни да са налични и да работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината или 366, ако е високосна. Когато говорим за обслужването на 58 центъра за данни, за десетки хиляди клиенти, отношението към качеството е на съвсем друго ниво", подчертава Явор Петков.

Снимка 536119

Източник: SAP Labs България

Заради необходимостта всичко да работи безпроблемно във всяка една ситуация, екипите в SAP Labs България имат програма за работа в кризисни ситуации, която се тества периодично. Така през пролетта на 2020 година те се оказват подготвени.

"Всичко се организира бързо, тъй като здравето на нашите колеги и на всички партньори и клиенти е наш приоритет. Незабавно затворихме всички сгради. Наложи се определени части от инфраструктурата да бъдат допълнително подготвени, за да поемат повишеното натоварване, но и с това се справихме относително бързо. Дадохме и възможност на колегите да си вземат необходимата техника и ергономично оборудване, за да работят у дома. Всичко беше координирано от локален екип за управление на кризи", връща се към този период Петков.

Малко повече от година по-късно повечето специалисти от компанията са от разстояние. Най-големият офис на компанията обаче е отворен и там могат да работят всички, които искат или са затруднени да вършат служебните си задължения от вкъщи. "Към момента това са около 80 колеги. Имаме достатъчно свободни стаи, за да им осигурим комфорта да работят в отделни помещения", пояснява Петков.

В бъдеще от SAP Labs България планират да въведат по-гъвкав модел на работа, което ще даде на служителите повече възможности за работа от вкъщи, ще се залага на комбинация от работа и от офиса, и отдалечено, базиран на взаимно доверие.

Плюсовете и минусите на работата от разстояние

Работата от дистанция е нещо добре познато в технологичната индустрия много преди пандемията. И в SAP Labs България имат практика няколко дни в месеца да работят от вкъщи. През 2020 година обаче целият им екип остава у дома. По думите на Явор Петков от това произтичат както много позитиви, така и негативи.

"Избягването на ежедневното пътуване в софийския трафик освобождава повече време за семейството, за вършене на работа, за обучение, за спорт или дори за повече сън. Също така работата от вкъщи гарантира по-малко разсейване и повече уединение", казва той и допълва:

"Друго, което установихме е, че когато всички са от разстояние, тогава участниците в дискусията и в служебната комуникация се чувстват равноправни. Когато всички са отдалечено, всички участници в разговорите се чувстват равнопоставени спрямо локацията си. Никой, който се включва в среща отдалечено, не се чувства, че останалите трябва да се съобразяват с него. Също и няма хора "на място", които да чувстват като бреме, че се съобразяват с някого, който не е наличен локално. За компанията работата от вкъщи означава и спестяване на разходи за наети площи, консумативи, почистване, кетъринг и т.н.".

От друга страна Петков посочва, че работата у дома и съответно по-малкото социални контакти водят до отчуждаване, засягат екипния дух, намаляват мотивацията и ангажираността на служителите. Към това се добавя още разминаването на границата между работния ден и почивката, което увеличава риска от прегряване.

"Силен негатив на отдалечената работа е затруднената комуникация. Тази по-малко ефективна комуникация води до по-трудното интегриране на новите колеги в компанията, по-трудното възприемане на културата на организацията, а също така е предпоставка за недоразумения. И нещо, което е особено важно за продуктовите компании - по-малко случайни срещи и оттам по-малко иновация. Отдалечено можем по-лесно да правим повече от същото. За да градим качествено нови неща и да постигнем пробив, е важно да обменяме идеи, дори на шега да пробваме нещо заедно и да се предизвикваме един друг в неформална и формална обстановка. Да се насърчаваме взаимно", казва той.

Явор Петков обаче е убеден, че преодоляването на тези предизвикателства е възможно с повече креативност и общите усилия на всички, особено когато служителите са отдадени на работата си и целите на компанията.

Приобщаването на новите колеги и запазването на екипния дух

Независимо от предизвикателствата на изминалата година и хилядите съкратени работни места в някои сектори, технологичната индустрия остана една от малкото, които продължиха активно да наемат служители. SAP Labs България е добър пример в тази посока, като за последната една година компанията увеличава екипа си с 300 души, а само от началото на тази те са със 150 повече. До края на 2021 година целта е да бъдат запълнени още 150 позиции.

"Търсим програмисти с различни езици, същевременно търсим DevOps специалисти, също архитекти, мениджъри на проекти и дори старши мениджъри. Подборът е изцяло дистанционен и ще продължи да бъде такъв, докато не бъдат отменени противоепидемологичните ограничения. Стремим се на първо място да запазим здравето и безопасността на нашите настоящи и бъдещи колеги", обяснява Явор Петков.

За да приобщят новите си колеги, от компанията имат практика да ги насочват да работят заедно с ментор от техния екип. Докато преди това се е случвало на едно място в офиса, в настоящата ситуация двамата работят от разстояние, но постоянно си комуникират в обща виртуална среща със споделен екран и включени камери.

"Въведохме и общи канали за комуникация за всички екипи. Целим да стимулираме много повече съвместната работа между колегите. Това води и до трансфер на знания, и до повече екипност и сплотеност. Организираме и неформални срещи през седмицата, на които колегите могат да се включат "на кафе" и да обсъждат теми от всякакво естество с останалите. Правим си дори регулярни сесии с онлайн физкултура, за да можем да се раздвижваме заедно и да ставаме от компютрите през деня. Продължаваме да вършим работата си професионално, независимо от извънредните обстоятелства. И правим това, което е нужно, за да се чувстваме всички добре и на правилното място", добавя той.

С грижа и за хората, и за бизнеса - да мислиш отвъд очевидното

С грижа и за хората, и за бизнеса - да мислиш отвъд очевидното