Американската компания за споделени пътувания и доставки Uber привлече инвестиция от 1 милиард долара за подразделението си за автономни автомобили. Средствата идват преди американският доставчик да е излязъл на борсата, за което той обяви официално намеренията си.

Източникът на инвестициите са три японски компании - фирмата за автомобилна техника Denso, Toyota Motor и SoftBank, пише Bloomberg. Те купиха дялове от подразделението за производството на автономни коли, чиято стойност възлиза на 7,25 милиарда долара. Сделката идва в ключов момент за Uber и ще е от голяма полза, тъй като американската компания отчете загуба от 3 милиарда долара за изминалата година.

Uber публично обяви, че се готви да излезе на борсата и да набере $10 милиарда долара. Ако това се случи, американският доставчик ще регистрира едно от най-големите публични предлагания. При успех, компанията за автономни автомобили ще получи пазарна оценка от 100 милиарда долара.

Може ли Uber наистина да струва $100 милиарда?

Може ли Uber наистина да струва $100 милиарда?

Компанията скоро ще излезе на борсата и ще получим отговора

Инвестициите на японските компании са втората голяма сделка преди публичното предлагане. По-рано главният изпълнителен директор на Uber Дара Хосровшахи заяви, че компанията се е съгласила да придобие конкурента си в Близкия Изток - транспортната фирма Careem за 3,1 милиарда долара.

Очаква се обаче Uber да продължи да има разходи, което може да не се хареса на инвеститорите. През изминалата година компанията е похарчила 457 милиона долара за технологични инвестиции.

Прогнозите са, че сделката с японските инвеститори трябва да приключи през третото тримесечие. Toyota и Denso заедно ще вложат 667 милиона, а SoftBank - 333 милиона в отдела за автономните коли.

И преди тази инвестиция SoftBank беше най-големият акционер в Uber с дял от 16 процента, следвана от Toyota.

След сделката бордът на директорите ще бъде променен. В него ще влязат шест члена на Uber, един на Toyota и един на SoftBank.