Повече от 11 000 по търговски улици, центрове и паркове във Великобритания са затворили завинаги през миналата година, пише The Guardian, позовавайки се на данни от проучване. Независимите търговци са се справили далеч по-добре с предизвикателствата на фона на кризата от веригите магазини и градските центрове.

9 877 търговски обекта и 1442 независими търговци на дребно, ресторанти и др. затвориха врати в Англия, Уелс и Шотландия през 2020 г., според Local Data Company (LDC). Анализът обхваща 680 000 търговски обекта.

Въпреки, че числата изглеждат стряскащо, темпът на затваряне на търговските обекти не е толкова сериозен, колкото очакват от LDC. Прогнозите им сочеха, че освободените обекти ще са поне 14 900 за периода.

Истинското въздействие на пандемията обаче тепърва ще се усети. Много търговски обекти са временно затворени по време на локдауна и може никога да не отворят след отпускане на ограниченията следващия месец. Прогнози сочат, че още 18 000 магазина, ресторанти и заведения могат да бъдат освободени според LDC.

Най-пострадали през 2020 г. се оказват магазините за дрехи, следвани от букмейкъри, агенти за недвижими имоти и магазини за мобилна техника. Фризьорските салон бяха сред най-бързо растящите бизнеси на търговските улици, въпреки месеците на блокиране. Салони за красота, заведения за бързо хранене и барове сущо се справят добре. Не е изненадващо, че магазините в хранителния сектор също бележат ръст. Липсата на туристи обаче силно засяга градските центрове, като свободните работни места там нараства до  над 16%.

За първи път от четири години насам повече местни магазини бяха отворени, отколкото затворени заради търсенето на удобството от кварталните магазини по време на локдауна.

Около 30% от бившите универсални магазини са затворени, или разделени на по-малки търговски обекти според LDC.