Водещият борсов индекс в Индия - NIFTY 50, се срина с 13% по време на търговията в понеделник, което е най-тежкият му спад в историята, предаде Zero Hedge. Така той достигна 4-годишно дъно от 7 610 пункта.

Същевременно индийската рупия постигна историческо дъно, достигайки 76 рупии за долар. Това не е учудващо, предвид факта, че още от февруари Индия започна да инжектира значителни спасителни пакети в икономиката в опит да избегне идващата рецесия. Сумата на средствата, отпуснати от централната банка, възлизаше на 40 млрд. долара.

Една от най-големите банки в Индия трябваше да бъде спасена от държавата

Една от най-големите банки в Индия трябваше да бъде спасена от държавата

Акциите ѝ се сринаха с 56%

До това се стигна, след като стопанството на страната беше изправено пред драстичното свиване на растежа, който през януари достигна 4,7% на годишна основа - най-ниската му стойност от началото на 2013 г. досега, а предприятията започнаха съкращения на служителите си.

Графика: Растеж на Индия (на годишна база)

Източник: Tradingeconomics

Нещо повече, както и в случая на много други икономики, данните за слабото представяне идват преди негативните ефекти от коронавируса, който към януари беше все още епидемия в рамките на Китай. След като заразата се превърна в пандемия обаче, тя започна да нанася удар на икономиките на глобално равнище, който беше влошен от мерките на властите.

Индия ще инжектира $40 милиарда в опит да се размине с рецесията

Индия ще инжектира $40 милиарда в опит да се размине с рецесията

Производството в страната продължава да затъва, а властите ще наливат пари в инфраструктура

Индия не прави изключение, като 75 провинции в страната, включително водещите икономически центрове, са в състояние на принудителна карантина, която ще продължи поне до 31 март. Разпространяването на заразата може да се превърне в сериозен проблем за страната, тъй като броят на тестовете не е достатъчен, особено като се има предвид броя на населението в страната. До момента в страната има почти 500 заразени и 10 смъртни случая.