Американската компания Chevron е започнала работата по ключов проучвателен кладенец край бреговете на Кипър, като това вероятно ще доведе до ново геополитическо напрежение в региона, пише в. "Катимерини".

Контекст: Находището "Афродита" беше открито през 2011 г. Смята се, че то съдържа над 100 трлн. кубични метра газ. В разработването и експлоатацията му за 18-годишен период Chevron планира да инвестира 3,6 млрд. долара.

Локацията на "Афродита" обаче е проблематична. От 1974 г. насам Кипър е разделен на две, като претенции по отношение на него има и непризнатата Севернокипърска турска република, съответно - и Анкара, чиято армия демонстрира все по-голям офанзивен капацитет. Според кипърските турци природните богатства са обща собственост.

Голямо находище на газ е открито по крайбрежието на Кипър

Голямо находище на газ е открито по крайбрежието на Кипър

В него има наличие на около 2,5 трилиона кубични фута (TCF) газ

Израел също има интерес в региона, като заради напрежение между еврейската държава и Кипър Chevron се отказа да копае в края на 2022 г. и се наложи местният му партньор NewMed Energy да иска удължаване на договора за проучване до август тази година.

Детайли: През миналата седмица кипърският енергиен министър Георгиос Папанастасиу намекна, че работата по кладенеца е в ход. Никозия стои твърдо зад проекта - въпреки недоволството на съседните страни.

Кипър инвестира в енергетиката си над 1,6 милиарда евро до 2030-а година

Кипър инвестира в енергетиката си над 1,6 милиарда евро до 2030-а година

70 проекта на обща стойност 220 милиона евро ще бъдат реализирани за обновяване на преносната мрежа

Chevron обаче усещат голямата финансова и геополитическа цена - Източно Средиземно море е ключово с оглед голямото търсене на природен газ и промяната във веригата на доставките след избухването на войната в Украйна, но страните в региона преследват собствените си интереси, а често имат и история на конфликтни отношения помежду си, отбелязва KNews.

ЕС е готова да зашлеви Турция със санкции заради газовото находище край Кипър

ЕС е готова да зашлеви Турция със санкции заради газовото находище край Кипър

Анкара скоро може да понесе и удар от САЩ заради руско въоръжение

Още нещо: Според "Ройтерс" Chevron търси възможности за наемане на специализиран кораб от 2024 г. нататък, с който да търси природен газ във водите на Кипър, Египет и Израел.