Дългът на Китай може да се повиши със 77 процента до 46 трилиона долара до 2021 г., показва доклад на S&P Global Ratings, цитирано от Bloomberg. И въпреки че ръстът на заемите намалява крачка, все пак е по-голям от разширяването на икономиката, което означава, че рискът ще продължава да се увеличава.

Кредитният анализатор Кристофър Лий посочва, че усилията на китайското правителство да намали нивата на залъжнялост на компаниите може да стабилизира положението, но са нужни още мерки.

През миналата седмица S&P намали кредитния рейтинг на Китай за първи път от 1999 г. с негативна перспектива. Министерството на финансите отхвърли критиките и заяви, че страната има здрави икономически основни и че правителството може да се справи със запазването на финансовата стабилност.

През миналата година корпоративната задлъжнялост се повиши с 5% до 14.5 трилиона долара и е най-високата сред големите държави при съотношение от 134 процента от брутния вътрешен продукт. Най-много заеми теглят държавните дружества.

S&P влоши прогнозата за кредитния рейтинг на Китай

S&P влоши прогнозата за кредитния рейтинг на Китай

Страната  ще се сблъска с трудности при балансирането на икономиката