На фона на терористичните атаки и вътрешните конфликти в Турция през миналата година българският туризъм отчете рекорден ръст на посетителите на страната през лятото. 2017 година може да повтори или дори да надмине този успех, ако се съди по презаписванията на големите туроператори, които работят на нашия пазар.

Две от водещите компании в бранша регистрират увеличение с една четвърт на резервираните пътувания до България. От лидера в индустрията Thomas Cook Group отчитат 25% ръст на записванията до този момент.

Това стана ясно на среща в рамките на международното изложение ITB в Берлин между министъра на туризма Стела Балтова и Стюард Адамсон, който е директор "Партньорство" в компанията.

Туроператорът е изпратил над 200 хиляди туристи у нас през миналата година, като най-голям брой от тях идват от Германия - над 125 хиляди човека. Следват Великобритания, Белгия и скандинавските страни.

По думите на Адамсон туристите на компанията са доволни от качеството на българския продукт и отчитат само 2% рекламации през миналата година.

Гигантът Thomas Cook очаква голям ръст на туристите в България през лятото

Гигантът Thomas Cook очаква голям ръст на туристите в България през лятото

Кои са най-желаните дестинации?

Малко по-висок ръст на записванията за България през тази година от 26% отчита големият германски туроператор DER Touristik.

"Очакванията са още за 10% повече седалки на полетите за страната ни", коментира Калин Сутев, който е управител на агенцията на DER Touristik у нас - Destination touristic services.

За 2016 година 130 хиляди клиенти на туроператорът са посетили страната ни, като основният поток отново е бил от Германия.

"Останалите пазари са Австрия и Швейцария. Ние сме лидер на германския пазар в предлагането на България", допълва Сутев.

Бум на румънските туристи у нас през януари

Бум на румънските туристи у нас през януари

Българите са пътували с 20% повече в първия месец на годината