"Енергийното сътрудничество и това, което се случва в енергетика, е най-важно в момента. Добра новина е, че вече се намират някакви алтернативни източници на газ, с оглед на спирането на газа от Русия. Това се случва с известно закъснение". Това коментара Георги Вулджев, член на управителния борд на БЛО и главен редактор на ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) пред БНТ.

Според експерта най-вероятно, противно на това, което правителството казва, цената няма да е по-евтина на тези алтернативни доставки, защото с настоящите икономически реалности няма как американският газ да е по-евтин от руския, особено в този момент. Но е важно да се гарантира необходимото количество - това трябва да е приоритет първи.

По думите му Булгаргаз взема "малко озадачаващи решения" през последните няколко седмици. "Например няма прогнозни цени за българския енергиен пазар за май и юни. Регулаторът е длъжен да пуска прогнозни цени, защото от тях зависи ценообразуването на енергийния пазар. И това, че не се публикуват прогнозни цени, създава хаос най-вече за бизнеса."

Комбинацията от този хаос заедно с растящата инфлация е опасна - през март тя надхвърли 12% и установи рекордни стойности от 2008 г.

Проучване на НСИ за Индекса на потребителската увереност показва, че потребителите в момента са с най-песимистични настроения още от първата вълна на пандемията (пролетта на 2020). Комбинацията от много високи нива на инфлация, повишаващи се разходи за всички бизнеси и хаотични действия от страна на правителството и регулаторите е много опасна. Точно в този момент се очаква от държавните институции да внасят сигурност и да гарантират някаква стабилност."

Приемането на еврото

Според експерта е грешка в този икономически контекст да се приема еврото и това приемане трябва да се отложи. Това е твърде важно решение, за да се взема толкова нееднозначно. Всички социологически проучвания показват, че няма демократичен мандат за това решение и трябва да се предприеме национално допитване по темата. Това ще е единственият начин, по който такова решение може да бъде легитимно.

Моята лична позиция е, че ние нямаме какво да спечелим. Надявам се тези политици, които искат да ни вкарат еврото, да го направят по по-прозрачен начин - да се изготвят доклади и анализи за това какви икономически последствия се очакват за България. Скандално е, че досега няма такива доклади."