Най-засегнатите от коронавируса вируси страни в Европа се готвят за по-нататъшно облекчаване на мерките, които доведоха до най-големия икономически спад след Втората световна война, пише Bloomberg.

След като смъртните случаи намаляха в някои страни като Италия, за сметка на това новите случаи на Covid-19 продължават непрекъснато да нарастват на други места, особено във Великобритания. Но въпреки това правителствата са под натиск за отварянето на магазините, фабриките и услугите, които все още не са достъпни. Европейската комисия прогнозира, че вирусът ще "изтрие" 7,7 на сто от икономиката тази година.

Премиерът Борис Джонсън очерта план за облекчаване на блокировките миналата седмица, докато правителството му се бори с критиките на съветника Доминик Къмингс за неглижиране на правила за блокиране. Той също така се опитва да осигури надежда за бизнеса и милионите уволнени работници.

"Ще трябва да предприемем по-нататъшни рестриктивни мерки, ако се сблъскаме с някакъв проблем с вируса," каза външният министър на Великобритания Доминик Рааб в интервю за BBC в неделя. "Предприемаме много предпазливи стъпки. Не можем просто да останем затворени завинаги."

Обединеното кралство ще позволи на някои училища, пазари на открито и автосалони да отворят вратите си в понеделник съгласно насоките за социално дистанциране, заедно с някои състезателни спортове, включително състезания с коне. От понеделник повече от 2 милиона души в Англия, които са изправени пред по-висок риск от вируса и не могат да напуснат домовете си по време на блокирането, ще им бъде разрешено да излизат навън.