Туризмът - секторът, който допринася за около една четвърт от брутния вътрешен продукт (БВП) на Гърция, ще отчете ръст през 2020 година въпреки фалита на един от лидерите в индустията в Европа.

По думите на гръцкия ресорен министър Харис Теохарис колапсът на британския гигант Thomas Cook няма да има негативно отражение върху сектора през тази година.

В интервю за Reuters, цитирано от местното издание Kathimerini, той посочва, че през изминалите 12 месеца приходите на индустрията са се увеличили с между 12 и 15% в сравнение постигнатите такива от 16 милиарда евро за предходната година. Заедно с това броят на посетителите в Гърция е нараснал с между 4 и 5 на сто.

Thomas Cook фалира

Най-старата туристическа компания в света фалира

Основана през 1841 г. тя преживя две световни войни

Банкрутът на Thomas Cook през септември месец остави хиляди почиващи блокирани на гръцките курорти. Той нанесе сериозен удар върху хотелиерите и целия сектор в южната ни съседка, както и у нас.

Според първоначалните изчисления фалитът трябваше да струва около 500 милиона евро на гръцката икономика. "От бранша в страната успяха бързо да сключат споразумения с други туристически оператори и да избегнат загубите", посочва Теохарис.

"Независимо от възходите и спадовете, изненадите и проблемите 2019 година завърши като една позитивна година", казва още министърът и допълва: "Очакваме 2020 година да бъде по-добра от 2019-а.".

Фалитът на Thomas Cook - колко ще пострада българският туризъм?

Фалитът на Thomas Cook - колко ще пострада българският туризъм?

Хотелиерите няма да могат да получат пълните суми за най-силните си месеци - юли и август