Индия започва изграждането на първата си високоскоростна жп линия. По нея ще се движи влак стрела, който ще свързва градовете Ахмедабад и Мумбай.

Проектът е съвместен между Индия и Япония и струва 17 млрд. долара. Строителството ще започне в родния щат на индийския премиер Нарендра Моди Гуджарат (чийто главен град е Ахмедабад), а изграждането му ще бъде финансирано с държавен заем от Страната на изгряващото слънце.

Високоскоростният влак със 750 места ще тръгне по релсите през август 2022 г. Той ще се движи с 350 км/ч и ще съкрати времето за пътуване по 500-километровото разстояние между двата индийски града от 8 на 3 часа. По маршрута му ще има 12 спирки, а част от него ще преминава през 7-километров подводен тунел.

"Моят добър приятел премиерът Нарендра Моди е далновиден лидер, който преди 2 години реши да пусне високоскоростен влак в Индия и да създаде една нова Индия", заяви японският премиер Шиндзо Абе при първата копка на проекта.

"Надявам се да се насладя на красивата природа на Индия през прозорците на влака стрела, когато се върна тук след няколко години", добави Абе. Той е на двудневно посещение в Индия, която е близък съюзник на Япония.

Железопътният транспорт е един от основните в Индия. Жп системата на страната превозва повече от 22 млн. пътници на ден, но по-голямата част от оборудването й е остаряло, което води до чести инциденти и постоянни закъснения.

Правителството има амбиция да свърже големите градове с високоскоростни влакове, но критиците смятат, че пътниците ще бъдат по-добре обслужвани, ако се инвестира в ремонти, които да подобрят безопасността на съществуващата остаряла железопътна мрежа.

Поддръжниците на проекта твърдят, че влаковете стрели ще доведат до по-добро удобство на пътниците, намаляване на задръстванията в големите градове, повече бизнес и подобряване на инфраструктурата по маршрута.

"Тази технология ще революционизира и ще трансформира транспортния сектор", заяви индийският министър на транспорта Пийш Гоял.

Подобряването на жп мрежата и пускането на високоскоростен влак бяха сред ключовите обещания на премиера Нарендра Моди по време на изборите през 2014 г.