Армията на Индия смята напълно да спре вноса на боеприпаси през 2025 г. или 2026 г., поради способността на националната оръжейна индустрия да отговори на търсенето, като при това страната ще увеличи износа си на боеприпаси. Това заяви заместник-генералният директор на Управлението за военни покупки към Министерството на отбраната на Индия, генерал-майор В. К. Шарма.

"Индия през 2025 г. или 2026 г. ще спре да закупува боеприпаси от чужбина. Ще се прави изключение само за малки количества боеприпаси, чието производство в страната е нерентабилно", цитира генерала вестник The Economic Times.

Индийската армия сега получава от националната военна промишленост близо 150 от 175-те вида боеприпаси, които използва. "Чуждестранните доставчици осигуряват само 5-10% от потребностиге на индийската армия от артилерийски снаряди и патрони", уточнява генерал Шарма.

По думите му, "след време индийските оръжейни производители могат да станат значими "играчи" на световния пазар на боеприпаси, като увеличат износа си от сегашните едва 1%, до 5-10% през следващите 4-5 години, и вероятно до 25-30% в по-далечно бъдеще".

Индийските власти смятат, че през следващите пет години общото производство на военно-промишления комплекс на страната и износът на сектора ще се утроят.Както заяви наскоро министърът на отбраната на страната Раджнат Сингх, производството на индийския военно-промишлен комплекс във финансово изражение надхвърли 12 милиарда долара, а страната вече е в топ 25 на най-големите износители на оръжие в света.

Предвижданията са, че до 5 години общото годишно производство на отбранителната промишленост на Индия ще достигне 36 милиарда долара, като от него износът ще достигне 6 милиарда долара.

Индия за 10 години увеличи износа си на оръжие 35 пъти

Огромната страна, която за 10 години увеличи износа си на оръжие 35 пъти

Страната изнася в т.ч. и зенитни ракети и пускови установки Pinaka, както и торпеда