Негативният ефект от фалита на британският гигант Thomas Cook тепърва ще се усеща в Европа, а един от най-засегнатите пазари ще бъде испанският. Всяка година европейската държава привлича десетки милиони посетители от Обединеното кралство, а това ще се промени след оттеглянето на компанията.

Представителите на туристическия бранш обаче имат много по-сериозни опасения що се отнася до предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС).

От местната браншова организация Alianza para la Excelencia Turística (Exceltur) изчисляват, че при Брекзит без сделка испанският туристически сектор ще бъде изправен пред обща загуба в размер на 1,407 милиарда евро до края на 2020 година, пише Expansión.

По думите на вицепрезидентът на Exceltur Хосе Луис Сореда 90% от тази загуба ще бъде генерирана от спада на английските туристи, а останалите 10% ще бъде от спад на посетителите от други засегнати от Брекзит пазари.

Сореда акцентира върху това, че разходите на британските туристи в Испания достигат 12,600 милиарда евро, като очакванията са те да се свият с между 10 и 11%.

Изчисленията на сектора показват, че Брекзит вече оказва натиск върху испанските компании. След като през 2017 година броят на посетителите от Великобритания в страната достигна рекорд от 18,8 милиона души, през следващите беше отчетено постепенно намаление.

Така за 2018 година в Испания са почивали 18,5 милиона британски граждани, а прогнозите за тази година са, че те ще намалеят още до 18,2 милиона.