Въпреки че наскоро турската лира премина през нови исторически спадове, а инфлацията остава на рекордно високо ниво, все пак икономиката на Турция, възлизаща на 740 милиарда долара, се оказва, че се справя по-добре от конкурентите си.

Според прогнози през третото тримесечие тя ще изпревари по растеж всички останали в лидери в Г20 с изключение на Китай. До голяма степен успехът ѝ се дължи на комбинацията от орязването на основните лихви, увеличените фискални разходи и подкрепеното кредитиране.

Експерти от Bloomberg смятат, че за третото тримесечие южната ни съседка ще отчете ръст на брутния вътрешен продукт от 4,8% в сравнение година по-рано.

За да стимулира бизнеса и вътрешното потребление по време на пандемията правителството на Турция накара банките да ускорят отпускането на заеми. Растежът в този сегмент беше силен през лятото и отчете леко забавяне през третото тримесечие.

"Производството на Турция вероятно е успяло да възвърне нивото си отпреди корона кризата през периода юли-септември. Това е едно от най-бързите възстановявания на развиващите се пазари", разказва главният икономист за развиващите се пазари на Bloomberg Зиад Дауд.

"Активността ще се забави през третото тримесечие на фона на по-високите лихви и увеличаването на броя на заразените. Очакваме растежът да бъде около нулата през тази година и да навакса с ръст от 4% през 2021 година", добавя той.

Въпреки позитивните прогнози за следващата година, картината за четвъртото тримесечие не изглежда толкова обнадеждаващо. Според експертите няколко фактора ще окажат влияние върху представянето на Турция през последните месеци от 2020 година.

Неминуемо един от тях ще бъде смените по върховете във финансовото министерство, както и в централната банка. С назначаването на новите ръководители на институциите президентът Реджеп Ердоган пое ангажимента да ги подкрепи след "горчивия опит" с техните предшественици.

Държавният глава посочи именно тяхното управление като една от причините за рекордния срив на турската лира, поевтинява с 24% от началото на годината, както и за високото равнище на инфлацията.