Износът на дизелово гориво от САЩ за Европа намалява, заради сериозно намаляващото производство на рафинирани продукти. Спадът в рафиниращата дейност в САЩ и проблемите в световната търговия повлияха на доставките на дизел през последните седмици, което намали исторически високия износ на дизел от САЩ за Европа този месец.

По-трудното осигуряване на дизелово гориво от САЩ усложнява и кризата в доставките в Европа, като преди това континентът разчиташе на руския износ на гориво. Цените на дизела в САЩ за кратко скочиха до четиримесечен връх от над 48 долара за барел този месец, ограничавайки възможностите за арбитраж за транспортиране на горивото до Европа, пише Reuters.

Много от другите доставчици на Европа от Близкия изток и Азия бяха принуждавани да обиколят нос Добра надежда на фона на атаките на хутите в Червено море, което забави търговията.

Индия изнесе рекордни количества дизел за Европа през септември

Индия изнесе рекордни количества дизел за Европа през септември

На този фон индийските доставки на дизел на изток до Сингапур се сринаха за периода

Вносът на дизел в Европа от САЩ е намалял почти наполовина този месец до 6,65 милиона барела, спад от 11,44 милиона барела през януари, по анализ на фирмата за проследяване на кораби Kpler.

Спадът в търговията дойде след като рафинерията Whiting в Индиана, която е основен производител на дизел в САЩ, беше принудително затворена в началото на февруари след прекъсвания на електрозахранването.

Това прекъсване съвпадна с оперативни проблеми в няколко завода след падане на температурите в средата на януари, като TotalEnergies. Други, включително заводът на Motiva Enterprises с 626 000 барела на ден в Порт Артур, са подложени на планирани ремонти.

Степента на използване на рафинериите в САЩ бележи спад от близо 93% в началото на годината до 80,6% този месец, което е най-ниското ниво от декември 2022 г., според правителствени данни.

Европа не е внасяла толкова големи количества дизел и  газьол от 2018-а  насам

Европа не е внасяла толкова големи количества дизел и газьол от 2018-а насам

Вносът на дизел в Европа от Индия почти достигна 305 000 барела на ден

Така производството на дестилати в рафинериите в САЩ се срина до 4 милиона барела на ден в средата на февруари, което също е най-ниското ниво от декември 2022 г

Междувременно цените на дизела в Северозападна Европа се повишиха през февруари до средно над 118 долара за барел, в сравнение със 109 долара миналия февруари.

Очаква се американските рафинерии да увеличат наличния капацитет за рафиниране с 431 000 барела на ден до края на февруари, съобщи изследователската компания IIR Energy в петък.

Най-малко три кораба, превозващи над 850 000 барела дизел от Атлантическото крайбрежие на САЩ, ще бъдат разтоварени в различни европейски пристанища следващия месец, според данните за корабоплаването Sparta и Kpler.