Съединените щати вероятно ще доставят повече дизел за Европа този месец. Междувременно вносът на дизел в Европа от Азия и Близкия изток е намалял.

Въпреки желанието на Европа да се откаже напълно от руските доставки на гориво, апетитът на Европа за внос на дизел и газьол не е намалял. Дори, според изчисления, този месец ще се увеличи до 290 000 барела на ден. Това показват предварителните оценки на Kpler, цитирани от Bloomberg. Това е най-високото ниво на внос на дизел и газьол от юли 2018 г.

Износът на дизелово гориво от американското крайбрежие на Мексиканския залив се увеличи веднага след приключване на сезонната поддръжка на рафинериите.

Индия изнесе рекордни количества дизел за Европа през септември

Индия изнесе рекордни количества дизел за Европа през септември

На този фон индийските доставки на дизел на изток до Сингапур се сринаха за периода

Азия и Близкият изток - друг доставчик на дизел и газьол за Европа, отбелязаха спад в доставките, по време на поддръжката на рафинериите. Сезонът за поддръжка в Европа също е на път да приключи. Kpler очаква доставките в Европа да останат по-ниски от нормалното през декември.

Вносът на дизел в Европа от Индия почти достигна 305 000 барела на ден, показват данните на Kpler - най-високата точка от януари 2017 г.

Европа се оказа обект на критики, заради покупките си на дизел от Индия, защотп Индия купува евтин суров петрол от Русия. Миналата година по това време Русия беше най-големият доставчик на дизел в Европа.