Румъния е изнесла зърно на стойност 822 милиона евро през първото тримесечие на 2020 г., което е с 42,5% повече в сравнение със същия период на миналата година, сочат данни от статистиката INS, пише Romania Insider.

През април правителството забрани износа на зърно и хлебни изделия извън Европейския съюз като част от мерките срещу въздействието на коронавирус. По време на извънредното положение съседката ни спря износа и на олио и захар. Към средата на април всички ограничения за износ отпаднаха. 

С около 40% по-слаба реколта от пшеница се очаква в Добруджа

С около 40% по-слаба реколта от пшеница се очаква в Добруджа

Сушата и грешният избор на сортове са част от причините

Вносът на зърнени култури и продукти възлиза на 168 милиона евро през първото тримесечие на 2020 г., което скок с 38% на годишна база и води до търговски излишък от 655 милиона евро за тримесечието.

Износът на пшеница и ръж е възлиза на 329 млн. евро, което представлява 40% от общия износ на зърно, докато износът на царевица е 439 млн. евро (53.3% от общия размер).

Пандемията пречи на доставките в Европа: Цената на зърното се вдига

Пандемията пречи на доставките в Европа: Цената на зърното се вдига

Липсва автомобилен и жп транспорт заради недостига на шофьори и машинисти

Зърнени култури на стойност 202 милиона евро са били изнесени от Румъния за страните от Европейския съюз през този период. Основните страни са Франция (35,2 милиона евро), Испания (26 милиона евро) и Италия (26 милиона евро).

Вносът от държави от ЕС възлиза на 155 милиона евро и идва главно от Унгария (71,1 милиона евро), България (36,1 милиона евро) и Франция (30 милиона евро).

Светът разполага с твърде много пшеница

Светът разполага с твърде много пшеница

Ограниченията в износа не са оказали голямо влияние върху доставките