Икономиките са циклични. След периоди на бум (между 2012-та и 2020-та година) идват и периоди на криза (2007-2009 г. и 2024-2026 г. вероятно) и после на възстановяване (2009-2012 г и вероятно 2026-2028 г.) и така отново и отново...

Щатските индекси са при най-високите си нива за годината, въпреки фалита на няколко регионални банки, през март. SOFIX също реализира сериозен двуцифрен процентен ръст през май.

Строителните предприемачи продължават да строят и бързат да изграждат нови проекти, благодарение на високите цени на имотите (2000-3000 евро за кв. м. в София, а дори и повече).

Черешите и ягодите са по 10 лева за килограм, а кафе под 3 лева изглежда направо "на далавера". Автокъщите са пълни с лъскави стари автомобили, а цените са по-високи отпреди началото на пандемията. Ресторантите са препълнени и не можете да си намерите маса. Изобщо всичко си изглежда "ОК" и няма помен от затруднения, да не говорим за рецесия!

Но...!

Както всички знаете, рецесиите и несгодите идват без някой да бие камбаната за тях.

Може би започвате да усещате "жега" на работното си място и то не защото компанията ви си има проблеми, а защото мениджърите започват да се "ослушват" и да мислят как да пестят разходи. Все по-рядко започвате да виждате нови колеги в офиса. За повишаване на заплатите с темповете на инфлацията вече не се говори (дори от сериозните компании), а който много "мрънка" спокойно му се показва изхода, защото има предлагане от нови "специалисти".

Компаниите отлагат дългосрочни инвестиции и големи проекти, заради нарастващата несигурност. Кредитите стават по-скъпи, а на задлъжнелихте компании им е все по-трудно да набират нов капитал на финансовите пазари - първо защото ликвидността пресъхва и второ - защото все повече трябва да се конкурират с държавните облигации, които предоставят нарастващи доходности, при далеч по-ниски рискове.

Депозитите у нас са рекордни, но вече причината е не защото лихвите са високи, а защото хората ги е страх от други инвестиционни алтернативи и за пръв път ще кажа, че може би този път (визирам следващите 12 месеца) са донякъде прави. Защото понякога е по-добре да загубиш 10% (под формата на покупателна способност заради инфлация от 11% и лихви по депозитите от 1%), отколкото да се разделиш с примерно 20-30% от злощастни инвестиции направени в лошо подбран момент.

И докато банките правят рекордно високи печалби, а лихвеният спред може би ще продължи да се разширява, заради повишаването на лихвените проценти от ЕЦБ (което ще ускори нарастването на лихвите по кредитите много по-бързо от това на депозитите), те не бива да бързат да се радват и да стават самодоволни.

Макар да разполагат с рекордни средства, финансовите институции ще трябва да станат много по-избирателни в кредитирането и отпускането на нови средства, заради по-трудната среда, която започва да витае във въздуха. Лошите кредити, най-вероятно ще започнат да растат с по-нататъшното нарастване на лихвите и потенциалното "охлаждане" на пазара на имоти и пазара на труда, които можем да видим през следващата година-две.

Този филм вече сме го гледали...

Инфлацията започва да се забавя, но поради грешните причини. Потребителите започват на практика да се свиват и да стават все по-резистентни в това да плащат високи цени за всякакъв род неща. А това е една стихия, която удря изведнъж. Никой икономист не може да прогнозира колко точно ще се свие потреблението и какви ще са последствията от него...

Един пример...

Когато започне да ви се "гади" от кафе по 3.5 лева, или салата за 13 лева (стоки не от първа необходимост), вие просто спирате да консумирате такива продукти на заведения и променяте своите навици. Това, което е проблемът в този случай обаче е - дали ще се върнете някога към подобен разход. И едва ли някой може да каже. Дори и кафето да стане 1.5 лева отново (което изглежда почти невъзможно), когато вече сте изградили навик да го пиете на пейка в парка под слънцето и с гледка към шадравана, алтернативата може да ви изглежда вече абсурдна.

Този начин на мислене може да се приложи върху много неща - предимно стоки и услуги, които не са от първа необходимост. А това, може да доведе до много бързо и рязко свиване на икономиката.

Проблемът свързан с потреблението (основен компонент на всяка икономика и в основата на нейния ръст), се задълбочава не само от високите цени (инфлацията), но и от забавящият се темп на повишаване на доходите, в среда на повишаващи се лихви. Общо взето последното изречение обобщава това, което се случва в момента и което може да постави на изпитание икономиката.

Нещата могат да излязат от контрол много бързо...

Както видяхме в САЩ, нещата могат много бързо да излязат от контрол. Благодарение на социалните мрежи и бързото разпространение на "информацията" (дезинформацията), видяхме как една регионална банка може да фалира в рамките на дни, когато всички се паникьосат и започнат да теглят депозитите си.

И то защо? Защото банката е била загубила "на хартия" сериозна сума и то забележете - от инвестиции в смятаните за сигурни държавни облигации (тук се пораждат сериозни въпроси относно риск-мениджмънта, но и относно регулацията на тази банка, или по-скоро от липсата на контрол върху нея).

Това е само един пример, как набор от събития, предизвикани косвено от самия Фед (с поредица от 10 повишения на лихвите за година), целящ иначе стабилност на финансовата система, може да предизвика финансов хаос.

А имайте предвид, че тези финансови връзки са много сложни и по принцип могат да водят след себе си до финансово домино. Този път то бе овладяно, защото ставаше въпрос за регионални банки, но не забравяйте, че има и банки, които се приемат за "твърде големи, за да се провалят", които ако изпитат подобен род проблеми, може да има ефекти подобни на тези при фалита на Lehman Brothers.

Другото, което трябва да имате предвид е, че повишението на лихвите, било то от Фед, или от ЕЦБ, имат забавящ се ефект. Тоест още не сме започнали да усещаме напълно ефектите от повишението на лихвите от Фед, да не говорим за ЕЦБ, която освен че закъсня с повишението на лихвите, все още е във фаза на повишаването им, за разлика от Фед (който може и вече да е приключил, или да е близо до приключване).

Още по-лошото е, че инфлацията и борбата срещу нея в Европа закъсня. Тоест Германия вече проявява признаци на навлизане в рецесия, а инфлацията все още е доста висока. Не, че ми е мъчно толкова за германците - те ще се оправят дори и при рецесия. По-скоро ми е жал за малките "гранични" икономики, като нашата, доста зависими от състоянието на най-голямата европейска икономика.

И като капак имаме Китай с техните дългови проблеми свързани с местните власти, слабото възстановяване на икономиката, далеч под очакванията след пандемията и проблемите със сектора на имотите. А да не забравям и други развиващи се икономики като Турция и проблемите на Латинска Америка, където е напълно възможно да видим нова серия от фалити.

Какво ще се случи, ако се разгърне по-широка рецесия в Европа и у нас?

Има добри и лоши новини. Ще започна с добрите (в рамките на шегата разбира се и доколкото това може да е смешно)...

Вече няма да чакате шест месеца да дойде майстор да ви налепи плочките в банята (за 10 000 лева), защото много ще "чукат на частно", след като са били съкратени от строителния обект, в който са вземали 5000-10 000 лева на месец - два, три пъти повече от един фармацевт например (няма да го смятам през учителски заплати).

Много строители ще са се върнали от чужбина, защото са останали без работа. Абе изобщо цените на строителните услуги ще паднат сериозно (поне временно до следващия цикъл на ускоряване на ръста на икономиката)...

Имотите най-вероятно ще станат по-достъпни (напълно е възможно с между 20 и 30%, в зависимост от дълбочината на рецесията). Много строителни предприемачи ще фалират отново (по подобие на 2008 година), до голяма степен благодарение на голямото повишение на лихвите, спада на активността при покупките и поевтиняването на имотите.

Покупките на "зелено" ще станат пак сериозно главоболие (не си го причинявайте в никакъв случай, дори и да ви правят неустоими оферти по отношение на цената - помнете, че ако не получите имота завършен, дори и да платите цена наполовина, пак не си е сделка), някои имоти ще поевтиняват повече от други - в зависимост от локацията типа на имота и т.н.

А да... И наемите може отново да се върнат към по-голяма достъпност, съпоставени с доходите (наемите е възможно да се понижат, или най-малкото да си намерете нещо по-добро, за парите които сте плащали през последните една-две години).

Акциите ще станат по-евтини. Не че и сега българските акции са скъпи... Но - винаги нещо може да стане още по-евтино и да го купите още по-изгодно. Рецесията най-вероятно ще засегне и печалбите на родните компании и методите, въз основа на които ги оценявате и по-високите лихви ще ви "изплюят" по-ниска цена.

Особено с пълна сила ще важи това за международните акции. Там ще има победители (в смисъл такива, които няма да загубят чак толкова много) и победени. Победените могат да загубят почти всичко, особено ако химерата свързана с изкуствения интелект докаже, че е твърде далеч, за да се материализира в бъдещето, въз основа на текущите оценки и високите дисконтови лихвени проценти. Стартъпите и компаниите без печалби ще бъдат сериозно пресяти и много бизнеси, за които в момента се смята, че няма как да изчезнат, могат всъщност на практика да направят точно това.

Високите лихви ще продължат да "ядат" от корпоративните печалби, особено на задлъжнелите компании. Много от последните могат да приключат бизнеса си. Това важи особено за непечилвшите компании със съмнителен бизнес-модел и огромни разходи и задлъжнялост (така наречените еднорози). Ще има най-вероятно и големи международни фалити, ще видим падането до нула на много рискови облигации, изобщо възможно е партито от 2008-ма година да се разиграе в нов формат и с нови "главни водещи лица".

И... Местното кафене, което ви е дразнело с цената на кафето от 3.5 лева (със сметанката) може вече да е в историята. На негово място е много вероятно да се появят дрехи "втора употреба", аптека, или бюро за социално подпомагане.

Инфлацията, от която ви се е гадило, също може вече да е в историята. Най-хубавото нещо на рецесиите, освен ако не са "стагфлации" (плюйте три пъти зад гърба си и направете кълбо напред), е че убиват инфлацията. Всъщност централните банки знаят това и поради тази причина повишават и лихвите и тласкат икономиките към рецесия (надявайки се да могат да я контролират и да не е прекалено дълбока). Централните банки знаят и за отрицателните страни на повишението на лихвите, но за съжаление това е единственият познат инструмент на човечеството (може да има и други, но все още не са открити) за "убиване" на инфлацията.

Най-после може да ви се отвори повече свободно време за семейството и за хобитата, нещо за което сте мечтали отдавна! За съжаление причината за това обаче, може да е, че сте останали без работа при евентуална масови съкращения и повишаване на безработицата следствие на кризата.

Сервитьорките и сервитьорите ще стават по-привлекателни!!!

Завършвам с нещо много приятно. Според някои икономически изследвания и следване на здравата логика, при намаляване на броя на заведенията (заради кризата и фалитите) и нарастване на безработицата, напълно нормално е хората, които ви обслужват да стават по-симпатични. Само си помислете какъв недостиг на сервитьори имаше през последните години... Много културни, интелигентни и мили хора, могат да погледнат към тази професия, ако временно останат без работа. За съжаление обаче, това ще трае до следващия възход на икономиката.

И най-хубавото оставям за най-накрая... В крайна сметка не забравяйте, че след дъжда идва слънцето. А след рецесията - подем и обикновено дълъг период на бум. Така че не се притеснявайте, това най-вероятно ще са само краткосрочни сътресения, които могат да пресеят "плявата" и лошите практики, само за да разчистят пътя за нов ръст и повишаване на стандарта на живот през следващите години!

А сега и към лошите новини при потенциална рецесия...

Лихвите ще спрат да се повишават и може дори да започнат да намаляват. Но щетите, които са нанесли могат да са много сериозни и трайни. От друга страна банките не могат да си позволят да намалят твърде много лихвите по кредитите, защото ще се понижава качеството на кредитополучателите и ще се повиши размера на лошите кредити. Така че, високите лихви най-вероятно ще са феномен, който ще се задържи доста дълго по подобие на случилото се по време на кризата от 2008-ма година. Тогава, ако помните лихвите започнаха да се понижават много по-късно.

Та хората, заплашени от това да останат без работа, освен че ще им е трудно да се класират изобщо за голям кредит (и притесненията ще са им по-големи какво ще се случи с имота, ако останат без доходи), за покупка на имот, който е поевтинял с 20-на процента, ще трябва да плащат и доста сериозни лихви за кредитите си.

Както вече споменах, най-сериозния проблем при рецесиите е несигурността от това да останете без доход, ако бъдете съкратен. Не помага и факта, че внедряването на изкуствения интелект най-вероятно ще намали разходите на големите компании (да се чете като масови съкращения), особено по направление на така наречените свободни професии.

За съжаление няма да бъдат особено пощадени и тези професии, които не са толкова податливи на ефекта на изкуствения интелект - като например строители, водопроводчици, електротехници и др. При тях съкращенията ще дойдат по направление на ограничаване на строителната активност и разходите на населението, поради опити да се увеличат спестяванията. Намирането на втора работа ще стане още по-трудно, да не кажа невъзможно, а секторите, които не са толкова силно засегнати от кризата, на потребителските стоки и здравеопазването ще следват принципа на "видяла жабата, че подковават коня..." и ще се възползват в пълна сила от ситуацията (ще замразят ръста на заплатите и ще се оправдават с кризата).

Покупките на глезотии като нов телефон, или по-голям телевизор, или дори смяна на старата кола, може да отидат на заден план - някъде далеч в бъдещето, където отново всичко е "цветя и рози" като сега. Хората ще се притесняват за бъдещето си и ще ограничат разходите си до минимум и в рамките на стоките от първа необходимост. Това ще засегне особено силно много сектори, предимно свързани с предоставянето на услуги и развлечение.

Освен бум на лошите кредити, може да се очаква и рязък скок на търсенето потребителски и бързи кредити, защото най-вероятно банките ще повишат значително изискванията си към потенциалните кредитополучатели. Това е лоша новина за масовия кредитополучател и добра за бизнесите отпускащи такива кредити. Много хора ще се превърнат в "крепостни селяни" на своите кредитори, а липсата на закон за личния фалит, може допълнително да усложни ситуацията за хора, които ще са загубили всичко. Отчаяни хората могат да посягат все по-често към така наречените "порочни стоки" (алкохол цигари и хазарт). Също добра новина за предоставящите подобни услуги.

А сега и няколко съвета какво да не правите по време на рецесия:

Не ставайте поръчител

Това е рискована стъпка, дори и по време на процъфтяваща икономика. Ако физическото лице, което взема заема, не извърши планираните плащания, поръчителят е този, който трябва да плати вместо кредитополучателя.

По време на икономически спад рисковете са още по-големи, тъй като кредитополучателят има по-голям шанс да загуби работата си, което увеличава опасността от същите последици и за поръчителя.

Възможно е да се окаже необходимо да станете гарант на член от семейството ви или близък приятел, независимо от това какво се случва в икономиката. В такива случаи би било добре да спестите пари.

Не теглете ипотека с плаваща лихва

Когато купувате жилище, можете да изберете да вземете ипотека с плаваща лихва. В някои случаи това е добро решение, стига лихвите да са ниски, месечното плащане също ще остане ниско.

Но помислете за най-лошия сценарий: губите работата си, а лихвите се покачват, когато рецесията отслабва. Вашите месечни плащания могат да нараснат, което може да ви затрудни. Ако не спазвате сроковете за вноските, това от своя страна може да окаже неблагоприятно въздействие върху кредитния ви рейтинг, което затруднява получаването на заем в бъдеще.

Избягвайте дълговете

Новите дългове като заем за кола и жилище не трябва да представлява проблем в добри моменти, когато правите достатъчно пари, за да покриете месечните си плащания и все пак да пестите за пенсия. Но когато икономиката преминава през рецесия, рисковете се увеличават, включително рискът да загубите работата си. Ако това се случи, може да се наложи да работите някъде, където заплатите са по-ниски.

Не приемайте работата си за даденост

По време на икономическа криза е важно да се разбере, че дори големите корпорации могат да бъдат подложени на финансов натиск, което ги кара да намалят разходите по всякакъв начин. Това може да означава съкращения във фирмата.

Не правете рискови инвестиции

Този съвет се отнася за частните собственици. Въпреки че винаги трябва да мислите за бъдещето и да инвестирате за разрастване на бизнеса си, по време на икономически спад не е препоръчително да правите това!

Завършвам с нещо забавно...

Косите ще стават къси, а полите - дълги. Изследвания сочат, че по време на рецесии дамите имат склонност да се подстригват по-късо, за сметка на дължината на полите им - която се удължава.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка и продажба на активи.