Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия за 2023 г. е 3,6%, според първите оценки на Руската статистическа служба "Росстат".

"Според първата оценка на "Росстат", ръстът на БВП през 2023 г. е 3,6% на годишна база, което е по-високо от повечето предварителни очаквания. В сравнение с нивото от преди две години (преди конфликта в Украйна), показателят е нараснал с 2,3%.

Грузия постигна ръст на БВП от 7% за 2023-а

Малката държава граничеща с Турция, която постигна ръст на БВП от 7%

За декември показателят е още по-висок

Икономическият растеж за 2023-а спрямо 2022 година (когато по официални данни имаше спад на БВП с 2,2%) е най-високият за последното десетилетие (единственото изключение е ръстът за възстановяване след пандемията през 2021 г.)", се казва в икономическия обзор на Министерството на икономическото развитие на Русия.

Що се отнася до ръста на БВП на Руската федерация само за декември 2023 г. спрямо година по-рано, той е 4,6%, след годишно увеличение от 4,5% за ноември и 6,3% за октомври, се казва още в документа "Относно текущата ситуация в икономиката" на руското икономическо министерство.

Официално: Какъв е ръстът на БВП на Русия за 9-те месеца

Официално: Какъв е ръстът на БВП на Русия за 9-те месеца

Само за третото тримесечие показателят е още по-висок

За цялото четвърто тримесечие на 2023 г., нарастването на БВП на Русия на годишна база е 5,1%, след увеличение от 5,5% през 3-то тримесечие, ръст от 4,9% през 2-то тримесечие и спад от 1,8% през 1-то тримесечие.

За 2024 г. Министерството на икономическото развитие очаква БВП на Руската федерация да нарасне с 2,3% (прогнозата е от септември 2023 г.), а Централната банка на страната - само с 0,5-1,5%. Консенсусната прогноза (от началото на февруари) на анализатори предвижда растеж през 2024 г. от 1,4%.

Постъпленията в бюджета на Русия за януари достигнаха нивото от преди конфликта в Украйна

Постъпленията в бюджета на Русия за януари достигнаха нивото от преди конфликта в Украйна

Това се дължи както на еднократни фактори, така и на по-високите цени на руския петрол