Икономиката на Катар, най-големият износител на втечнен природен газ в света, ще нарасне с 2.6% през тази година и по-близо до 3% през 2019 г., прогнозира пред Reuters финансовият министър на страната Али Шериф ал-Емади.

"Все още се справяме много добре и ще гарантираме, че икономическият ръст ще надхвърли този на региона", каза министърът, предвиждайки растеж от 4% през 2018 г. в частния сектор.

Икономиката на емирството до голяма степен се възстанови от блокадата, която й бе наложена от съседите й през миналото лято и отново се превръща в една от най-бързорастящите в региона.

Какво се случва с икономиката на Катар след блокадата?

Какво се случва с икономиката на Катар след блокадата?

Инвестициите и растежа са силно засегнати

Действията на арабските държави, водени от Саудитска Арабия, тежко засегнаха вноса в Катар и предизвикаха изтеглянето на милиарди долари депозити от местните банки. Но страната разработи нови търговски маршрути, депозира държавни пари в банките и помогна на местните фирми да развият продукцията на някои ключови стоки.

Доха действа бързо във финансирането на подготовката за домакинството на Световното първенство по футбол през 2022 г. - основната част от стратегията на емирството да се представи на световната сцена - а 90% от работата по инфраструктурата за грандиозното събитие ще бъде завършена до 2019 г.

Катар ще се върне на международните пазари на облигации, за първи път след избухването на кризата със съседите му. Страната ще се срещне с инвеститори от Великобритания и САЩ през тази седмица, преди да пусне 5, 10 и 30-годишни държавни облигации.

Катар наля $43 милиарда в банките си

Катар наля $43 милиарда в банките си

След водения от Саудитска Арабия бойкот

Министърът увери, че политическата криза не е понижила апетита за катарски дълг и Доха ще участва активно на пазара.

"Не сме забелязали промяна в поведението на финансовите институции спрямо нас. Бизнесът върви както обикновено. Ако видим добра възможност, ще излезем (на пазара)", заяви Ал-Емади.

Банковият сектор на Катар все още е много ликвиден и може да предостави възможности за финансиране на катарските фирми, докато някои от по-развитите компании в страната вече имат достъп до международните пазари на облигации, добави той.

Катар ще търси $9 милиарда от пазарите

Катар ще търси $9 милиарда от пазарите

Бойкотът натежа сериозно на икономиката