Катар обмисля да поиска поне 9 милиарда долара от международните облигационни пазари. Богатата на газ държава, която бе бойкотирана от съседите й, търси начин да попълни хазната, пише Bloomberg, цитирайки свои източници.

Представители на правителството водят разговори с банките, за да решат кога ще бъде най-добрият момент за продажбата.

Катар, чийто дълг е оценен с четвъртата най-висока инвестиционна оценка от S&P Global Ratings, ще се насочи към инвеститори от Азия, САЩ и Европа, за да запълни липсата от регионални инвеститори. Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и Обединените арабски емирства скъсаха дипломатически и икономически връзки с Доха на 5 юни т.г., затваряйки голяма част от търговските пътища. Обвиненията са за финансиране на терористични групировки, а Катар отрича. Веднага след избухването на скандала част от банките започнаха да прекратяват експозициите си към Катар.

Катар може да се похвали с най-големият износ на природен газ и като другите страни в региона, чийто експорт е основно от горива, търси средства от международния пазар, за да напълни хазната си след спада на енергийния пазар. Абу Даби събра 10 милиарда долара през миналата седмица, а малко по-рано Саудитска Арабия привлече 12.5 милиарда долара от продажба на облигации.

Бойкотът натежава на икономиката на Катар, а икономистите очакват брутният вътрешен продукт на страната да расте с най-бавно темпо от 1995 г. насам. Държавата се готви да приеме световното първенство по футбол през 2022 г. и планира да изхарчи 200 милиарда долара за инфраструктура.

Катар вече извади над 40 милиарда долара, за да подкрепи икономиката си през първите два месеца след бойкота. Средствата са от суверенния фонд на държавата.