Сингапур е най-доброто място живот и за туризъм по време на пандемията COVID-19. Това гласи класация на Bloomberg. Азиатската островна държава от надмина предишния фаворит Нова Зеландия, най-вече благодарение на усилията за ваксинация в Сингапур. Страната е имунизирана близо 20% от населението си от 5,7 милиона, според Bloomberg.

В същото време Нова Зеландия е ваксинирала само около 1,9% от населението си. Австралия, която се нарежда на трето място в класацията е ваксинирала около 3,7% от населението си. Израел, Тайван и Южна Корея също са сред 10-те първи града.

Класацията на Bloomberg разглежда случаите на COVID-19 в страната, смъртността и процентът на ваксинирани жители. Вземат се предвид и фактори като качеството на живот, тежестта на мерките, движението на хора в търговски и офис площи и здравните грижи.

Според Bloomberg трите водещи държави - Сингапур, Нова Зеландия и Австралия осигуряват на своите жители "предпандемичnи условия и добро качество на живот", с изключение на ограниченията в международните пътувания. Границите на трите държави са затворени за повечето чуждестранни туристи повече от година, но всяка страна вече се стреми да отвори туризма си.

Хотел "балон" за бизнес срещи отваря врати в Сингапур

Хотел "балон" за бизнес срещи отваря врати в Сингапур

Той разполага с 600 стаи за гости на цени, стартиращи от 290 долара за нощувка

По-рано този месец Нова Зеландия и Австралия отвориха така нареченият "балон за пътуване", при който не е нужна карантина за гражданите от двете страни, стига да няма ново огнище на вируса.

Всъщност Сингапур предприе много бързи действия миналата пролет, когато вирусът започна да се разпространява в региона. През март 2020 г. страната затвори границите си за чуждестранни туристи и въведе задължителна 14-дневна карантина за завръщащите се жители. Следващия месец Сингапур наложи строго двумесечно блокиране. Още през юни животът в Сингапур постепенно се върна към нормалното.

През ноември круизните компании дори започнаха да предлагат "круизи до никъде" за жителите на Сингапур, които стартират и приключват в Сингапур без спирки.

В края на декември Сингапур почти премахна ограниченията за групови събирания и за събиране на закрито.

Сингапур отчита средно дневно 29 нови случая през последната седмица, повечето от които са сред завръщащите се жители, които вече са били изолирани в карантина. Градът-държава е регистрирал общо 30 смъртни случая от коронавирус.