Ръстът в използването на възобновяемата енергия вероятно ще достигне рекорд за всички времена тази година, но все още няма да е достатъчно за намаляване на емисиите. Това твърди Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Според изчисленията й около 290 гигавата капацитет за възобновяема енергия са новите източници за през 2021 г. е световен мащаб. Това е достатъчно за потреблението на приблизително 200 милиона средностатистически американски домакинства.

Според прогнозите на МАЕ до 2026 г. глобалните възобновяеми енергийни мощности ще нараснат с над 60%, спрямо нивата от 2020 г. Но за да се постигнат нулеви емисии до 2050 г., ще е нужно много повече.

Най-бърз темп в това отношение отчита Китай, който според агенцията остава световен лидер в растежа на възобновяемата енергия. Очаква се страната да достигне 1200 GW капацитет на възобновяема енергия през 2026 г.

Възобновяемите енергийни източници се бързо се възприемат в Индия. Очаква се броят на инсталациите тази година да се удвои, в сравнение с 2015-2020 г.

И в Европа, и в Съединените се очаква "значително" ускоряване на инсталациите за възобновяеми източници спрямо предходните пет години, смята МАЕ.

За да се постигнат нулеви емисии до 2050 г. капацитет за възобновяема енергия трябва да се удвои до 2026 г., смята МАЕ. При биогоривата годишният ръст на търсенето трябва да стане четири пъти по-висок.

Според доклада на Агенцията правителствата трябва да увеличат възобновяемите енергийни източници и да се справят с ключови пречки като интеграция на мрежата, проблеми със социалното приемане и непоследователни политически подходи.