Брутният вътрешен продукт на Република Южна Африка през второто тримесечие на 2020 г. е спаднал с рекордните за страната и света 51%. Или другояче казано икономиката се свила наполовина в сравнение с първите три месеца на годината, показват данните на статистическата служба на страната.

В същото време икономиката спада за четвъртото поредно тримесечие, което е най-дългата рецесия на ЮАР от 1992 г. насам, отбелязва Bloomberg.

Според ревизираните данни през януари-март 2020 г. БВП на Южна Африка се сви с 1,8%, а не с 2%, както беше съобщено по-рано.

Анализаторите прогнозираха средно 47,3% спад на БВП на Република Южна Африка през предходното тримесечие, посочва Trading Economics.

Рязък спад на стопанската активност е отбелязан в почти всички сектори: в минната промишленост - със 73,1% в сравнение с предходното тримесечие, преработващата промишленост - със 74,9% и строителството - със 76,6%. Селскостопанският сектор отбелязва увеличение на активността с 15,1%.

Спадът на Брутния вътрешен продукт е 17,1% в сравнение със същия период на 2019 година.

В края на март Южна Африка въведе някои от най-строгите карантинни мерки в света, свързани с епидемията от коронавирус. Въпреки облекчаването им от 1 май, много компании фалираха или съкратиха персонала си за постоянно, отбелязва Bloomberg.