Повече от 20% от доходите на най-богатите американци не се отчитат пред Федерална данъчна служба на САЩ, гласи ново проучване за укриването на данъци в САЩ. Според данните укриването на данъци е далеч по-високо от предишните изчисления, предава Bloomberg.

Според авторите на проучването част от приходите се укриват по различни начини, включително в частен бизнес и офшорни структури. Събирането на всички неплатени данъци върху доходите от най-богатия 1% от американците, би увеличило приходите на Министерството на финансите на САЩ със 175 млрд. долара годишно, показват изчисленията.

Изследването е проведено от Джон Гайтън и Патрик Лангетиг от Федерална данъчна служба на САЩ и тримата професори Даниел Рек от Лондонското училище по икономика, Макс Риш от университета Карнеги Мелън и Габриел Зукман от Калифорнийския университет в Бъркли.

През пандемичната 2020 година най-богатите американци отчетоха повишение на стойността на нетното си богатство с около 4 трилиона долара.

Докато доходи като заплати например няма как да бъдат прикрити, печалби от частен бизнес и от сложни инвестиционни партньорства са по-трудни за проследяване от данъчните служби, пише в доклада. Авторите му смятат, че федералната служба трябва да използва "допълнителни инструменти" за "ефективно борба с укриването на данъците на тези с високи доходи".

Сред предложенията, които се обсъждат в Конгреса, са отпускане на повече средства на агенцията за наемане на специализирани одитори и внедряване на по-усъвършенствани технологии, както и достъп до много повече данни, включително от банки и други финансови институции.