Ходът на Саудитска Арабия да се съсредоточи към повече приходи от петрол чрез пренасочване към произвеждство на слънчева енергия се очаква да набере скорост през следващото тримесечие, посочват местни предприемачи, цитирани от Bloomberg.

Самият изпълнителен директор на компанията ACWA Power International обяви, че очаква първи 500 мегавата да се появят в рамките на първото тримесечие от следващата година, като след това стойностите да се повишат.

"Това значително ще промени съществуващата ситуация в региона", коментира Пади Падманатан.

Най-големият в света износител на суров нефт изгаря повече от стойността на продукта, от която и да е друга страна, за да генерира електричество.

Според най-новите данни на Международната агенция за енергетика страната консумира най-малко 900 000 барела на ден в пиковите периоди на годината, което се равнява 16 милиарда долара годишно въз основа на настоящите цени на петрола на място.

Интегрирането на повече слънчева енергия през мрежата може да доведе до повече суров петрол за износ.

Саудитска Арабия планира да добави още 700 мегавата, генерирани от вятър и слънчева енергия през 2018 г., сочат източници, запознати с плана, които прогнозират, че страната ще си набавя 8.8 гигавата енергия от възобновяеми източници между 2019 г. и 2023 г.

Държавата търси финансов консултант, за да се привлече инвеститори към проектите за възобновяеми енергийни източници, които ще бъдат притежавани и експлоатирани от частния сектор, и може да струват около 1.50 милиарда долара, допълниха запознатите с плановете.