Запасите от природен газ на Нидерландия ще бъдат напълно изчерпани за по-малко от девет години, ако добивът продължи на сегашните нива. Това предупреждение отправи Централното статистическо бюро на страната.

По негови данни, през 2022 г. Нидерландия е добила общо 16,1 милиарда кубически метра газ от различни находища. А общите проучени запаси от газ към момента се оценяват на 142 милиарда кубически метра, пише ТАСС.

Нидерландия закрива най-голямото газово находище в Европа

Най-голямото газово находище в Европа остава в историята

Заради системни земетресения

Става въпрос за "не големи залежи на сушата и в Северно море", уточняват от статистическата служба. Тази цифра не включва находището "Гронинген", което е най-голямото в Холандия. Там се добива газ от 1963 г., като в пика през 2013 г. оттам са добити повече от 50 милиарда кубически метра газ - обаче правителството на страната реши напълно да спре използването му във връзка със земетресения, причинени от добива на газ.

Така през миналата година от "Гронинген" са добити едва малко над 2 млрд. куб. м газ. (За сравнение, у нас годишно се потребяват около 4 млрд. куб. м газ.) През 2023 г. добивът на газ от него ще бъде спрян, а през 2024 г. находището, което доскоро беше най-голямото в Европа, трябва да бъде напълно затворено.

"Газпром" обяви за колко години напред има запаси от газ

"Газпром" обяви за колко години напред има запаси от газ

Според шефа на руския газов гигант, петролът ще привърши не след дълго

Повреди заради земетресения са получили най-малко 127 000 от 327 000 домове в региона на находището, по данни на института в Гронинген, който се занимава с оценка на щетите от добива на енергийни ресурси.

Правителството на Нидерландия вече утвърди план за компенсиране на местните жители в района на Гронинген, засегнати от земетресения вследствие на човешка дейност. Общата сума на компенсациите възлиза на колосалните 22 милиарда евро, които ще бъдат изплатени в рамките на следващите 30 години.

Нидерландия изпадна в рецесия

Една от най-богатите европейски страни изпадна в рецесия

Това е петата по големина икономика в Еврозоната