Петролът (в света) рано или късно ще привърши, а газовите запаси на "Газпром" ще стигнат за 100 години и повече, казва председателят на Борда на директорите на компанията Виктор Зубков, по време на Всеруския форум на компаниите за добив на газ, съобщи РИА Новости.

По думите на Зубков, "Газпром" е лидер по газови запаси сред всички национални и публични нефтени и газови компании в света.Към края на 2022 г. достъпните запаси на групата "Газпром" възлизат на 35 трилиона кубични метра природен газ, т.е. "сега има запаси от газ за 100 години напред", казва Зубков.

"Газпром" пак плаши Европа със студена зима, спасила се по изключение заради топлото време

"Газпром" пак плаши Европа със студена зима, спасила се по изключение заради топлото време

Колко за пълни европейските газохранилища?

"Всички знаем, че рано или късно петролът ще свърши. И какво ще използваме за гориво на автомобилите? Електричество? Мнозина искат и никой не пречи на това - нека пазарът на електрически автомобили се развива. Но има природен газ, чийто запаси са за 100 години или повече, и дейността на "Газпром" в областта на запасите от природен газ създава условия за устойчиво развитие на цялата икономика за много, много десетилетия напред", добавя Зубков.

За 2022 г. нетната печалба на "Газпром" на годишна база се съкрати значително, до 747,25 милиарда рубли, което е със 72% по-малко от предходната година. Все пак трябва да се има предвид, че за 2021 г. "Газпром" имаше рекордна нетна печалба от 2,64 трилиона рубли. Обаче 2020 г. газовият гигант завърши с нетна загуба от 707 милиарда рубли.