Цените на петрола леко се вдигат по време на търговията в четвъртък сутринта, след като се повишиха с повече от 1% в предходния ден. Пазарът последва новините за възстановяване на доставките на руски петрол за Европа по тръбопровода "Дружба" през Украйна за Словакия, съобщиха от Slovnaft в сряда.

На 4 август "Укртранснафта" спря транзита на руски петрол поради неплащане на транзитната такса. Чрез южния клон на петролопровода "Дружба", минаващ през територията на Украйна, доставките на петрол се извършват в посока на рафинериите на Унгария, Словакия и Чешката република въз основа на дългосрочно споразумение между PJSC Transneft и JSC Ukrtransnafta за предоставяне на услуги по транспортиране на суровини при условия на 100% предплащане, пише finmarket.ru.

Освен това натиск върху пазара оказаха данните за енергийните запаси в САЩ.

Търговските резерви от петрол в САЩ миналата седмица са се увеличили с 5,46 милиона барела - до 432,01 милиона барела, показват данни, публикувани в сряда, в седмичния доклад на министерството на енергетиката на страната.

Стоковите запаси от бензин намаляват с 4,98 млн. барела и възлизат на 220,32 млн. барела. Запасите от дестилати са се увеличили с 2,17 милиона барела до 111,49 милиона барела. Експертите очакваха намаление на резервите от петрол с 1 милион барела, намаление на запасите от бензин с 1,1 милиона барела и намаление на запасите от дестилат с 1 милион барела.

Междувременно в четвъртък търговците очакват публикуването на месечния доклад за петролния пазар на ОПЕК и месечния преглед на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Днес към 9:20 часа българско време цената на октомврийските фючърси за сота Brent на лондонската борса ICE Futures е 97,57 долара за барел, което е с 0,17 долара повече от тази при затваряне на предходната сесия. Според резултатите от търговия в сряда тези контракти са поскъпнали с $1,9 (1,1%) до $97,4 за барел.

Септемврийските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент поскъпват с $0,12 до $92,05 за барел. До затварянето на пазара в сряда цената на тези договори се повиши с $1,43 (1,6%) до $91,93 за барел.