Цените на петрола се покачват в петък сутринта за втора поредна сесия, въпреки данните на Министерството на енергетиката на САЩ за значително увеличение на търговските петролни резерви в страната.

Към 9:15 часа българско време цената на априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е $83,06 барел, което е с $0,85 повече от края на предходната сесия. В четвъртък котировките за тези договори се покачиха с $1,61 (2%) до $82,21 за барел.

Цената на априлските фючърси за американския петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се покачи към същия момент с $0,70, до $76,09 за барел. В резултат на вчерашната търговия тези контракти поскъпнаха с $1,44 (2%) до $75,39 за барел.

Търговските резерви от петрол в Съединените щати миналата седмица са се увеличили със 7,65 милиона барела до 479,04 милиона барела, най-високото ниво от май 2021 г., според доклада на енергийния департамент на страната.

Запасите на терминала в Кушинг, където се съхранява търгуваният на NYMEX петрол, се повишиха за осма поредна седмица и достигнаха най-високото си ниво от юни 2021 година. Резервите от дестилати се увеличиха с 2,7 милиона барела, докато запасите от бензин неочаквано намаляха с 1,86 милиона барела.

Пазарът на петрол остава в тесен ценови диапазон - около 11 долара за барел - от началото на 2023 г. От една страна, това се подкрепя от очакванията за увеличаване на търсенето в Китай след премахването на карантинните ограничения и опасенията от намаляване на предлагането на пазара поради намаляване на производството от Русия. От друга страна, пазарът се опасява от отслабването на икономиката на САЩ на фона на затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв, отбелязва Bloomberg.

"Необходимо е по-убедително увеличение на бизнес активността в Китай за силно възстановяване на цените на петрола", каза Чаро Чанана, анализатор в Saxo Capital Markets.