Цените на петрола опитавата да се стабилизират във вторник сутринта, след като спаднаха с над 3% в хода на търговията в понеделник.

Търговците се опасяват, че бързото разпространение на новия вариант Делта на COVID-19 в азиатските страни, включително Китай, ще принуди държавите да наложат нови карантинни ограничения. А това ще отслаби икономическото възстановяване на региона и съответно търсенето на петрол.

"Разпространението на делта варианта задържа петролния пазар, отбелязва икономистът от Oversea-Chinese Banking Corp. Хауи Лий. Изгелжда търсенето на петрол в Азия започна да отслабва и вероятно пазарът ще се консолидира до тогава, докогато у трейдърите не се очертае по-ясна картина на търсенето".

Цената на октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 9:15 ч. българско време във вторник е 72,74 долара за барел, което е с 0,15 долара под стойността от края на предишната сесия. В резултат на търговията в понеделник тези контракти поевтиняха с 2,52 долара (3,3%) - до 72,89 долара за барел.

Септемврийските фючърси за американския петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент се търгуват по 71,15 долара за барел, което е с 0,11 долара под крайната цена на предишната сесия. Вчера стойността на тези договори намаля с 2,69 долара (3,6%) - до 71,26 долара за барел.

Властите на Индонезия, най-големият потребител на бензин в Азия, обявиха в понеделник, че карантинните ограничения в няколко региона ще бъдат удължени до 9 август поради високата честота на заразените с COVID-19. През периода от 3 до 25 юли, първата вълна от карантинни мерки, въведени в страната след появата на щама Делта, Индонезия намали вноса на бензин с почти една четвърт, съобщи Bloomberg.