Цените на петрола умерено се покачват в петък сутринта поради слухове за възможно облекчаване на антиковид ограниченията в Китай.

Днес, към 9:12 часа българско време, цената на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е 92,52 долара за барел, което е с 0,14 долара по- висока от тази при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти поевтиняха с 3 цента до 92,38 долара за барел.

Декемвирйските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент се търгуват по 84,39 долара за барел, което е с 0,12 долара по-евтино от крайната цена на предишната сесия. До затварянето на вчерашната търговия котировките за тези договори спаднаха с 1 цент до 84,51 долара за барел.

Положителен фактор за пазара на петрол беше новината за възможно облекчаване на карантинните разпоредби за туристите в Китай. Срокът на карантина може да бъде намален до 7 дни от сегашните 10, пише Bloomberg.

Слуховете за смекчаване на ограничителните мерки в Китай бяха възприети от инвеститорите като сигнал за потенциално ограничаване на политиката на "нулева толерантност" към коронавируса. Тово от своя страна може да стимулира икономическия растеж и да увеличи търсенето на гориво в страната, пише The Wall Street Journal.

"Очакваше се Китай да увеличи вноса на петрол, но няма увеличение на активността на спот пазара от втората по големина икономика в света. Такива мерки биха могли да съживят икономиката, страдаща от анти-COVID ограниченията, и да станат спасителен пояс за затруднените въздушни превозвачи", каза анализаторът на StoneX Group Хари Алтъм.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън реши да освободи 15 милиона барела от стратегическия резерв (SPR) през декември.

"Като се има предвид, че това е част от предварително обявено широкомащабно освобождаване, въздействието върху пазара е минимално. Подобна мярка е малко вероятно да компенсира ефекта от съкращенията на доставките от ОПЕК+", пише анализаторът на ING Уорън Патерсън.