Почти всеки втори младеж у нас обитава пренаселено жилище или изпитва затруднения с разходите по дома. Над половината от поколението прекарва дните си в недобри условия за живот.

Според доклад от европейската статистическа служба за качеството на жилищните условия в ЕС през 2014 година 58 процента от жителите на България на възраст от 15 до 29 години са битували в претъпкани апартаменти и къщи или са плащали прекалено високи цени за имота, който стопанисват.

В най-лоши условия битуват младежите от северната ни съседка. В Румъния около 70 на сто от гражданите на възраст от 15 до 29 години живеят в пренаселени жилища.

От другата страна на монетата е Белгия, където качеството на жилищните условия е най-благоприятно. Държавата отчита, че около 3.2 процента от младите граждани са изпадали в подобни затруднения, свързани с мястото на което живеят.

Освен България още 10 членки на ЕС регистрират пренаселване на домакинствата при младежите, което е по-високо от средните стойности.

От тях Латвия, Словакия, Хърватска, Полша, Унгария и Румъния са отчели, че повече от половината младежи живеят в пренаселени домакинства, като в това число се включва и България.

Общо в Европейския съюз има близо 90 милиона младежи, което представлява 17.7 процента от населението. За периода общо 7.8 процента от младежите на възраст между 15 и 29 години са се сблъсквали с тежка загуба на жилище, сочи още докладът.