Икономиката на Китай се очаква да нарасне през 2022 година с 5,1%, показва осреднената прогноза на 33 водещи икономисти, според проучване, проведено от Nikkei и Nikkei Quick News.

Спадащият пазар на имоти и строгите мерки срещу COVID-19 се очаква да продължат да действат като пречки за растежа на втората по големина икономика в света.

Според предварителната прогноза, брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай се очаква да нарасне на годишна база с 3,3% през последното тримесечие на 2021 г., което означава ръст от 7,9% за цялата година. Привидно високата прогноза за цялата година се дължи на рязкото забавяне на китайската икономика през 2020 г., което започна с пандемията от COVID-19. Започвайки от по-ниска база, икономиката отбеляза 12,7% експанзия през първата половина на 2021 година.

Прогнозираният растеж през последното тримесечие на 2021 г. представлява слабо увеличение с един процентен пункт спрямо предходното тримесечие, което е доказателство за липса на инерция в националното икономическо възстановяване.

Продължаващите проблеми на пазара на недвижими имоти и затягането на мерките във връзка с COVID-19 ще доведат до факта, че през 2022 г. вътрешното търсене ще бъде под очакванията, коментира старши икономистът Франсоаз Хуанг от кредитния застраховател Euler Hermes. Според Хуанг, независимо от смекчената кредитно-монетарна политика на Китай, забавянето на икономиката може да засегне първата половина на 2022 г., преди мерките да започнат да оказват влияние.

Мерките за борба с COVID преди предстоящите Зимни олимпийски игри в Пекин "ще спрат възстановяването на потреблението през следващата година", казва Берт Бъргер, главен икономист в Atradius.

Прогнозите в проучването за растеж на БВП на Китай за 2022 г., всъщност варират от 4% до 5,9%. От 33-мата икономисти, 11, включително тези от американските инвестиционни банки като BofA Global Research, Goldman Sachs и JP Morgan, прогнозират годишен ръст от по-малко от 5%, т.е. по-нисък от потенциала на Китай от около 5,5%.

Международният валутен фонд пък прогнозира през октомври, че китайската икономика ще нарасне с 5,6% през 2022 г., но проучването на Nikkei установи, че частните икономисти са по-умерени.

Икономиката на Китай се нуждае от помощ

Икономиката на Китай се нуждае от помощ

Негативни данни за ноември

Прогнозирайки растеж от около 5%, Шен Дзянгуанг, главен икономист в JD.com казва, че китайската икономика вероятно ще бъде изправена пред силен низходящ натиск в началото на 2022 г., но впоследствие ще се възстановява постепенно.

Помолени да изберат три рискове за китайската икономика от опциите, предложени в проучването, много икономисти са посочили "проблеми на пазара на имоти" и "нови огнища и варианти на COVID".