Длъжностните лица в Поднебесната империя изведнъж изпратиха силен сигнал за подкрепа на икономиката. Последните публикувани данни за развитието на китайското стопанство за 2021 г., които бяха представени днес, показват защо, пише The Wall Street Journal.

Ноемврийските данни показват, че потребителите са изправени пред множество проблеми; индустрията не върви на никъде; а имотният сектор се намира в огромна каша. Китайската икономика, втората най-голяма в света, все още не може да превключи на по-висока предавка — и за да се избегне значим спад догодина, ще е нужна и фискална, и парична подкрепа.

Що се отнася до ноември, добрите новини не са много. Индустриалното производство наистина нараства за втори пореден месец и бележи 3,8 процента годишен ръст, при 3,5 процента през октомври. Но както през миналия месец тази сила е концентрирана в минния и енергийния сектори, които продължават възстановяването си след разхлабването на регулации, свързани с безопасността и околната среда. И които, преди всичко, предизвикаха енергийна криза в началото на есента.

Производственият растеж достига 2,9 процента, при 2,5 процента през октомври, но остава под нивата от края на лятото, които бяха около 6 процента. Минните дружества бележат 6,2 процента повишение, рекорд от края на 2019 г. насам. А растежът в енергийния сектор достига 11,1 процента.

Новините за потребителите са далеч по-лоши. След скромен растеж от 4,9 процента през октомври, ръстът на продажбите на дребно пада обратно до 3,9 процента — вероятно отразявайки поредното увеличение на заразените с коронавирус и строгите мерки в отговор.

Картината в жилищния сектор, който остава ключът към преобръщането на посоката на икономиката, е смесена. Цените в множество средни по размер градове отново падат. Има спад и на инвестициите в нови сгради, но темпът на намаление се забавя за първи път тази година. Продажбите също намаляват.

Като цяло, данните от сряда рисуват притеснителна картина. И политиците имат много работа, за да се уверят, че тя няма да се влоши през 2022 г.