Повече от всякога, тази седмица Русия е притисната наистина близо до ръба на историческо неизпълнение на своя дълг. Основната причина за това са САЩ, които засилиха натиска върху страната заради продължаващата инвазия в Украйна.

Американското Министерството на финансите обяви на уебсайта си, че няма да удължи лиценза към Русия. Въпросният лиценз позволява на Руската федерация да извършва лихви и падежни плащания по своя държавен дълг към граждани на САЩ, уточняват експерти, цитирани от медиите отвъд океана.

Този отказ позволи на Русия да поддържа плащанията по държавния дълг, но изтичането му сега прави така, че фалитът на страната да изглежда все по-вероятен. Плащанията по руски международни облигации на стойност почти 2 милиарда долара са дължими преди края на годината.

Топката е ръцете на САЩ: В дефолт ли изпада Русия за първи път от Октомврийската революция насам

Топката е ръцете на САЩ: В дефолт ли изпада Русия за първи път от Октомврийската революция насам

Москва трябва да плати 117 милиона долара лихва по държавните облигации до 15 април

Западните санкции, наложени след нахлуването на Кремъл в Украйна на 24 февруари, както и контрамерките от Москва усложниха движението на пари през границите, но Русия положи съзнателни усилия да продължи да плаща на притежателите на облигации.

"Ако притежателите на облигации не получат парите си, когато те са дължими, като се вземат предвид всички приложими гратисни периоди, Русия ще изпадне в неизпълнение по суверенен дълг", заяви Джей Ауслендър - партньор в адвокатска кантора Wilk Auslander.

Русия има 30-дневен гратисен период за да извърши плащанията. Международните облигации на стойност 40 милиарда долара на страната попаднаха в светлината на прожекторите през последните седмици, докато бушуваше дебат дали да се удължи лицензът или не.

Въпреки всичко, Москва не изпитва недостиг на пари. Задълженията за погасяване на дълга бледнеят в сравнение с приходите от износ на петрол и газ - само през април покачващите се цени на енергията позволиха на Русия да натрупа 28 милиарда долара приходи.

И Moody's обяви, че Русия може да изпадне в дефолт

И Moody's обяви, че Русия може да изпадне в дефолт

Москва вече изплаща заемите си в рубли, вместо в долари