Северна Македония обявява уикенд без ДДС. Той ще бъде на 10-12 октомври по време на празника на страната - Денят на народното въстание в Македония, който е на 11 октомври. Държавата ще възстанови ДДС на всеки потребител на приложението "Моят ДДС", но само за сума до 30 000 денара (950 лева) на физическо лице, пише македонската агенция Makfax.

"Тази мярка ще обхване над 350 000 потребители. На потребителите на приложението "Моят ДДС", които през удължения уикенд ще купуват местни продукти и услуги и ИТ оборудване до максимална стойност от 30 000 денара на физическо лице, ще им бъде възстановена цялата сума от ДДС-то за тези продукти в рамките на няколко дни", каза премиерът.

Той призова юридическите лица да се спират на местни продукти и услуги, за да може мярката да бъде приложена.

Премиерът очаква тази мярка, за която говори като "инжекция за икономиката", да направи общ оборот от над 170 милиона, а прогнозите достигат до 250 милиона евро. Около 17 милиона евро ще бъдат върнати на гражданите с прогноза да достигнат 22,5 милиона евро.

Уикендът без ДДС се реализира като част от мерките, които правителството обяви в началото на май като помощ за гражданите след икономическата криза, причинена от коронавируса. Съобщенията бяха, че това ще се случи, когато епидемията отшуми, за да се избегнат възможни негативни последици.