Глобалната икономика ще се нуждае от две до три години, за да се върне на нивата отпреди кризата, причинена от новия коронавирус, според Световната банка.

При това развитите страни се възстановяват от пандемията COVID-19 по-бързо от очакваното. Докато много от развиващите се пазари изостават по отношение на възстановяването поради спад в туризма, както и срив в паричните преводи от граждани на тези страни, работещи в чужбина, каза президентът на Световната банка Дейвид Малпас в интервю за The Wall Street Journal.

"Китайската икономика процъфтява и това помага на съседните държави. По този начин в страните от Югоизточна Азия икономическото възстановяване се движи по-бързо, което има положителен ефект и върху Япония", каза още Малпас

За другите нововъзникващи пазари ситуацията в развитите държави е много важна, тъй като тези страни често са техните основни пазари, отбелязва шефът на Световната банка.

Според октомврийската прогноза на Международния валутен фонд (МВФ) глобалният БВП ще се свие с 4,4% през 2020 г. - най-бързият темп от Голямата депресия. Освен това единствената голяма икономика в света, която ще покаже растеж тази година, ще бъде Китай, очаква МВФ.

През 2021 г. глобалният БВП, според прогнозата на организацията, ще се увеличи с 5,2%.