Талибаните забраниха използването на чуждестранни валути в Афганистан, предава BBC. Това се случва на фона на фона на полуразрушената вече икономика.

"Националните интереси изискват всички афганистанци да използват афганистанска валута", заявяват талибаните. Досега щатският долар е широкоразпространен на пазарите в Афганистан и в райони, граничещи със съседни страни, като Пакистан.

След като талибаните взеха контрола над страната, милиарди долари от задграничните активи на Афганистан бяха замразени от Федералния резерв на САЩ и централните банки в Европа.

"Трябва да запазим санкциите срещу талибаните, но и да намерим начини за изпращане на хуманитарна помощ до афганистанския народ", заяви заместник-министърът на финансите на Съединените щати Уоли Адейемо миналия месец.

В същото време талибаните призоваха за освобождаване на активите, които се държат в чужбина, заради финансовата криза, която грози страната.

Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че Афганистан вече няма да има достъп до ресурсите си, а Световната банка спря финансирането на проекти в страната.

По прогнози на МВФ икономиката на страната може да се свие с 30% тази година, причинявайки хуманитарна криза и бежанската криза, която да засегне съседните страни, Турция,, както и Европа.

В страната има и тежка суша, голяма част от реколтата от пшеница е съсипана и доведе до покачване на цените.

Западните сили отказват да признаят правителството на талибаните.