Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята, че страните ОПЕК +, Саудитска Арабия и специално Русия ще се придържат към споразумението за намаляване на производството на петрол, пише Olprice, позовавайки се на информация от източници на Reuters.

"Вярваме, че други големи производители на петрол няма да се върнат към политиките, които възпрепятстват правилното и бързо възстановяване от тези безпрецедентни икономически условия", заяви високопоставен служител във Вашингтон.

Неотдавна в разговор между Тръмп и престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед, американският президент заплаши да изтегли войските си, разположени в Кралството, освен ако Саудитска Арабия не продължи да изпомпва по-малки количества от суровината. Подробности около разговора не бяха публикувани, въпреки че съкращенията бяха една от обсъжданите теми.

ОПЕК очаква повишение на петрола до $40  за барел през втората половина на 2020 г.

ОПЕК очаква повишение на петрола до $40 за барел през втората половина на 2020 г.

Цените продължавате да падат поради опасенията от намаляване на капацитета на съхранение

В момента OПЕК + произвежда 9,7 милиона на ден по-малко от базовата линия, договорена в началото на април. За повечето членове на ОПЕК + основната стойност беше средният им дневен темп на производство от октомври 2018 г., но за Саудитска Арабия и Русия, това беше средното производство през март. И двете страни трябваше да намалят до 8,5 милиона барела дневно. И все пак Саудитска Арабия заяви, че ще намали с още милион барела на ден.

Съкращенията от 9,7 милиона дневно трябва да са в сила през май и юни, след което трябва да бъдат облекчени до 7,7 милиона барела и да останат в сила до края на 2020 година.

Но въпреки това вече се говори, че Саудитска Арабия и Русия, се договорят да подкрепят намаляването на продукцията с 9,7 милиона барела на ден и през юли.

Не беше постигнато съгласие за провеждане на среща на ОПЕК+ в четвъртък, за да се обсъдят съкращенията. Москва и Рияд обаче се заявиха, че страните,които не са изпълнили досегашните квоти, трябва да компенсират предишно неспазване на условията с допълнително понижение на добива.