Цените на петрола се понижиха отново на фона на опасенията от намаляването на капацитета за съхранение на суров петрол и несигурността,че търсенето на гориво може да се възстанови бавно, едва когато страните облекчат ограниченията, заради пандемията от коронавируса, пише Reuters.

Фючърсите на американския суров петрол WTI паднаха до 10,64 долара за барел с 13% надолу. WTI падна с 25% в понеделник.

Фючърсите на суровия Brent паднаха до нивото от 18,85 долара и за последно се понижиха 4,5%, или 90 цента.

Експерт: Възстановяването на петрола е само глътка въздух преди нов спад под $0

Експерт: Възстановяването на петрола е само глътка въздух преди нов спад под $0

В петък WTI и Brent отчита стабилно поскъпване

Дори и след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и страни извън организацията като Русия, постигнаха съгласие за рекордно намаление на производството с близо 10 милиона барела на ден от 1 май, изгледжа този обем не е напълно достатъчен, за да компенсира спад в търсенето от около 30 милиона барела на ден, поради блокировките.

В резултат на срива в търсенето, складове са пълни на около 85% от капацитета към миналата седмица, сочат данни от консултантската компания Kpler.

Петролните търговци отчаяно прибягват до наемане на скъпи американски кораби за съхранение на бензин или корабно гориво.

Един от ключовите морски пътища е задръстен от десетки танкери с петрол, който никой не иска

Един от ключовите морски пътища е задръстен от десетки танкери с петрол, който никой не иска

В момента там 60 кораба чакат купувачи

Прогнози

Цените на петрола ще бъдат възстановени с намалението на производството на ОПЕК + и постепенното премахване на блокирането по целия свят през втората половина на 2020 г., когато "ще бъдат 40 долара през третото тримесечие". Това заяви Мохамед Аркаб, алжирският министър на енергетиката, президентът на ОПЕК.

Глобалната икономика няма да остане парализирана прекалено дълго и заедно с намаленията от 9,7 милиона барела дневно, които ОПЕК и нейните съюзници обещаха за май и юни, тези фактори ще "вдигнат" цената на петрола през втората половина на 2020 г., заяви Аркаб, пише Oilprece.com

Само няколко дни преди влизането в сила на сделката с ОПЕК + цените на петрола отново се сринаха, защото пазарът продължава да "вижда" проблема с недостига на съхранение на петрол като по-голям фактор за цените от потенциалния ефект от съкращаването на ОПЕК + и потенциалното облекчаване на мерките за блокиране

Миналата седмица четвъртият по големина производител на ОПЕК, Кувейт, заяви, че вече е започнал да намалява доставките на суров нефт на международните пазари преди 1 май, "постъпвайки отговорно, в отговор на пазарните условия". Саудитска Арабия, най-големият производител на ОПЕК и най-големият износител на петрол в света, също започна да намалява производството по-рано, заяви пред Bloomberg през уикенда официален представител на саудитската индустрия.

Други обаче, включително Нигерия и лидерът на производителите извън ОПЕК, Русия, не бързат да намалят производството предсрочно.

Въпреки официалните ангажименти от производителите на ОПЕК + и предварителните графици за възобновяване на икономиките и облекчаване на блокирането, участниците на петролния пазар продължават да се съсредоточават върху непосредствената заплаха от преливане на складове им, а не върху ефекта от съкращенията на продукцията.