В един от най-богатите и стабилни региони на света около три четвърти от милион души изведнъж се оказаха без работа заради икономическия шок в резултат на епидемията от коронавирус.

С население от общо 27 милиона души скандинавските страни бяха принудени да съкратят временно от работа почти 630 000 души през последните седмици. Други около 105 000 са били уволнени, показват изчисления на Bloomberg, направени на база становища и данни на държавните органи там.

Това означава, че в момента около 735 000 души в активна възраст в тези страни остават извън пазара на труда.

Ръководителят на Confederation of Norwegian Enterprise Оле Ерик Алмлид сравнява развитието на ситуацията като "цунами", връхлетяло бизнесът в страната. "И предстои да става по-лошо", казва той. Старши икономистът на шведската Swedbank Кнут Харберк описва състоянието на скандинавския регион като "сериозно".

Хората в скандинавските страни разчитат на добрата им социална система. Универсалното здравеопазване и безплатното образование са още един плюс на фона настоящата криза. Дори и те обаче не са достатъчни, за да облекчат тежкия икономически шок за региона, пише Bloomberg.

Най-засегнати в това отношение са Норвегия и Финландия, където временно съкратените служители са съответно 279 000 и 281 000 души. От друга страна постоянно освободените в икономика номер 1 в региона са 29 000 души.

Едни от най-големите компании в Скандинавието са част от работодателите, които са принудени да се обърнат към такива крайни мерки. Производителят на камиони Volvo Group освободи временно всичките си 20 000 служители в Швеция. Авиокомпаниите SAS, Finnair Oyj и Norwegian Air са пуснали в отпуск на практика целия си екип.

Хотелската верига Scandic Hotels затвори над 60 хотела, а лидерът в модната индустрия Hennes & Mauritz (H&M) изпрати хиляди служители от своите магазини вкъщи.

"Лесно е да си представите, че големите числа, които виждаме в момента, ще набъбват още с драматичен темп, ако икономиката не бъде рестартирана в относително краткосрочен план", предупреждава главният икономист на Nordea Bank Хелга Педерсен.