Това лято цените на зехтина скочиха до нови рекорди. Световните цени на маслиновото олио достигнаха 8 900 долара за тон през септември. Средната цена през август беше със 130% по-висока в сравнение с предходната година и не показва "никакви признаци на спад". Продължителните суши в големите страни производителки намаляват доставките, а някои търговци започнаха да спекулират. 

Факт е че голяма част от българите прекарват летните си ваканции в Гърция и на връщане се запасяват, именно със зехтин. Потребителите на социалните мрежи обаче все по-често сигнализират, че в южната ни съседка, не е рядкост да се натъкнем по пазарите на олио, което се продава за зехтин, като дори е етикетирано.

Според потребителите в Гърция хубавият зехтин екстра върджин се продава на цена между 8-10 евро за литър от цеховете за производство. За сравнение преди година цената е била 5 евро литъра. Важно е да отбележим, че в момента зехтинът от цеховете от новата реколта все още е рядкост. 

Горещините в Европа застрашават глобалните доставки на зехтин

Горещините в Европа застрашават глобалните доставки на зехтин

Криза в индустрията?

Същевременно разфасовка от 4 литра в търговската мрежа е на цена от около 40 евро в момента (10 евро за литър). По пазарите цената е около 8 евро за литър.

Маслините това лятото по гръцките пазари достигнаха до 8 евро, но в последно време поевтиняват и са в диапазона между 3 и 5 евро.

Снимка 638025

Източник: iStock by Getty Images