Властите на руската Република Якутия забраниха наемането на работа на чужди граждани за редица професии. Сред тях са шофьори в пътнически таксита, превоз на пътници и товари в региона, пише ТАСС, позовавайки се на указ на ръководителя на Якутия Айсен Николаев.

Документът също така забранява през 2024 г. работата на мигранти в складови бази и спомагателните транспортни дейности, както и в областта на пощенските и куриерските услуги.

Но "това не е всичко" - трудът на чуждестранни работници и специалисти ще бъде изключен и от редица други видове икономически дейности, свързани със: селското стопанство, лова, риболова, рибовъдството, обработващата промишленост, строителството, търговията "на едро" и "на дребно".

Китайски инвеститор купи половината от руска компания в Якутия, планираща изграждане на проекти за $12 милиарда

Китайски инвеститор купи половината от руска компания в Якутия, планираща изграждане на проекти за $12 милиарда

Проектите са в областта на енергетиката

Работата на мигранти в Якутия съвсем скоро ще бъде официално забранена и в определени сектори от сферата на образованието, на здравеопазването и на социалните услуги, се казва още в указа на ръководителя на републиката.

Документът определя и срок, в който фирмите и организациите в Якутия трябва да приведат броя на своите чуждестранни работници в съответствие с новите изисквания (т.е. да направят съкращения) - три месеца.

Посоченото се случва на фона на факта, че по официални данни на руския пазар на труда като цяло има недостиг на около 2,5 милиона човека.

Най-големият в света рудник за диаманти започва да се строи в Якутия

Най-големият в света рудник за диаманти започва да се строи

Съоръжението ще струва над 1,7 милиарда долара